KamilS Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Witam, mam mały dylemat, otóż stoję przed wyborem korby do mojego roweru i proszę o rade. Mam napęd 8 rzędowy i chcę do niego dokupić korbę, przeglądając Allegro trafiłem na taką link: http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-48-36-26-ramiona-175mm-i1825116879.html i tu moje pytanie czy będzie kompatybilna? Dodam, że na innej stronie znalazłem tą samą korbę gdzie było napisane, że obsłuży 8 i 9 rzędów... niech mi ktoś napisze jak to w końcu jest, czy korba na 9 rzędów ma inaczej rozstawione zęby? Czytałem kilka tematów i ktoś pisze, że to nie ma różnicy a ktoś, że korba do napędu 9 rzędowego nie nadaje się do 8 rzędowego. Pozdrawiam.
ziele477 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 tak jest kompatybilna, i jeżeli ktoś ma stracha że korba nie będzie pasować to powiem tylko tyle jeżeli blaty są aluminiowe to nawet 7 rzędowe obsłużą napęd 10 rzędowy, ja mam tarcze aluminiowe biopace (kupiłem nowiutkie) i bez trudu współpracują z resztą (tj. łańcuch kaseta) 10 rzędową
Mod Team Puklus Napisano 2 Października 2011 Mod Team Napisano 2 Października 2011 Dokłądnie tak, możesz to stosować z 7,8,9 a nawet i 10 rzędów (nie dyna sys). Ze sramem też bedzie kompatybilna wiec nie ma sie czego obawiać. bardziej bym ise przeją czy jest mufa splanowana bo ten supotr by tego raczej wymagał.
JaniszMTB Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Na 100% będzie kompatybilna ja używam jej w konfiguracji 3x8.
KamilS Napisano 2 Października 2011 Autor Napisano 2 Października 2011 Dzięki za szybkie odpowiedzi:) Puklus o co chodzi z tym, że jest mufa splanowana bo nie bardzo wiem?
ziele477 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 splanowana znaczy czy została przegwintowana aby suport można było bez oporu wkręcić nawet ręką
M333 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Nie wprowadzaj innych w błąd. Planowanie i gwintowanie to nazwy dwóch zupełnie innych czynności.
Mod Team Puklus Napisano 2 Października 2011 Mod Team Napisano 2 Października 2011 Otoż nie, bo suporty HT2 mają łozyska zewnetrzne co za tym idzie jżeli mufa czyli jej brzeg nie jest splanowany czyli zeszliwoany na równo i są tam nierówności z farby czy cokolwiek łozysko moze sie delikatnie nierowno docisnąć, co i za tym idzie zywotność łozysk spada z np 5-8 kkm do 1-2kkm . NIe jest to spotykane w kompaktach bo raz ze maja wewnetrzne łozyska to dodatkowo są usztywnione stalową konstrukcją, ht2 niestety nie.
Mod Team michuuu Napisano 2 Października 2011 Mod Team Napisano 2 Października 2011 Planowanie suportu to nie poprawienie gwintu. Trzeba splanować ściany żeby były równoległe bo to jest ważne przy łożyskach zewnętrznych . I nie ma znaczenia czy wkręcamy ręką czy kluczem. Głupoty piszesz. No to jestem drugi ale zawsze na pudle. Kurcze trzeci.
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2011 Mod Team Napisano 3 Października 2011 Ale ciągle na pudle
KamilS Napisano 4 Października 2011 Autor Napisano 4 Października 2011 Czyli już wszystko jasne:) Dziękuje wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.