Skocz do zawartości

[Korba] kompatybilność

KamilS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam mały dylemat, otóż stoję przed wyborem korby do mojego roweru i proszę o rade.

Mam napęd 8 rzędowy i chcę do niego dokupić korbę, przeglądając Allegro trafiłem na taką link: http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-48-36-26-ramiona-175mm-i1825116879.html i tu moje pytanie czy będzie kompatybilna? Dodam, że na innej stronie znalazłem tą samą korbę gdzie było napisane, że obsłuży 8 i 9 rzędów... niech mi ktoś napisze jak to w końcu jest, czy korba na 9 rzędów ma inaczej rozstawione zęby? Czytałem kilka tematów i ktoś pisze, że to nie ma różnicy a ktoś, że korba do napędu 9 rzędowego nie nadaje się do 8 rzędowego.

Pozdrawiam.

Napisano

tak jest kompatybilna, i jeżeli ktoś ma stracha że korba nie będzie pasować to powiem tylko tyle jeżeli blaty są aluminiowe to nawet 7 rzędowe obsłużą napęd 10 rzędowy, ja mam tarcze aluminiowe biopace (kupiłem nowiutkie) i bez trudu współpracują z resztą (tj. łańcuch kaseta) 10 rzędową

• Mod Team
Napisano

Dokłądnie tak, możesz to stosować z 7,8,9 a nawet i 10 rzędów (nie dyna sys). Ze sramem też bedzie kompatybilna wiec nie ma sie czego obawiać. bardziej bym ise przeją czy jest mufa splanowana bo ten supotr by tego raczej wymagał.

• Mod Team
Napisano

Otoż nie, bo suporty HT2 mają łozyska zewnetrzne co za tym idzie jżeli mufa czyli jej brzeg nie jest splanowany czyli zeszliwoany na równo i są tam nierówności z farby czy cokolwiek łozysko moze sie delikatnie nierowno docisnąć, co i za tym idzie zywotność łozysk spada z np 5-8 kkm do 1-2kkm . NIe jest to spotykane w kompaktach bo raz ze maja wewnetrzne łozyska to dodatkowo są usztywnione stalową konstrukcją, ht2 niestety nie.

• Mod Team
Napisano

Planowanie suportu to nie poprawienie gwintu. Trzeba splanować ściany żeby były równoległe bo to jest ważne przy łożyskach zewnętrznych . I nie ma znaczenia czy wkręcamy ręką czy kluczem. Głupoty piszesz.

No to jestem drugi ale zawsze na pudle.:icon_wink:

Kurcze trzeci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...