Amator Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Witam mam pytanie: Jaka powinna być długość przedniej linki/pancerza do przedniego hamulca? Może ktoś wie, albo ktoś mógłby zmierzyć ? Rozmiar ramy 19'. ( Montuję 1 raz sam hamulec bo chce się czegoś nauczyć i mam tylko problem z linką nie wiem jak najlepiej ja poprowadzić i jaka długa ma być, żeby nie było problemów ze skręcaniem). Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi.
tobike Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 nikt ci nie poda gotowego wymiaru bo to zależy jakie masz części kokpitu, jak sam nie potrafisz dobrać to idź do sklepu i tam ci przytną, lub kup 1m i przytniesz później sam tylko twarde obcinaczki trzeba posiadać
Amator Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 mam 1m tylko właśnie zakładam do zacisku i jak sprawdzam czy jest odpowiednia długość ?
adii22 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Jeśli pancerz z linką nie odstaje na kilometr od roweru i jednocześnie nie jest napięty jak guma w majtach kolarskich, to można przyjąć że jest okej. Pancerz ma iść łagodnie, nie załamywać się.
Amator Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 Jeżeli pancerz wypada z klamki podczas jej naciśnięcia tzn, że co źle zrobiłem ? Jak zamocować ten pancerz w klamce
adii22 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 To oznacza że masz albo za krótki pancerz, albo masz brudny pancerz i linke, ale przy nowym zestawie to raczej na pewno za krótki pancerz.
Amator Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 Na 100% za krótki tez tak myślałem, mam jeszcze kawałek pancerza ze starego roweru to może na razie taką prowizorkę zrobić i połączyć 2 pancerze?
adii22 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Lepiej założyć cały, nie bawić się w łączenie, a szczególnie nie w hamulcu (!) i to przednim (!!). Co prawda będize to działać, ale w miejscu łączenia będzie mniej sztywny pancerz = mniejsza siła hamowania. Co prawda sam mam teraz coś takiego zrobionego do tylnej przerzutki, objechałem tak góry, maraton, w cholere kilometrów u siebie i działa, jednak wykazuje to dużo mniejszą sztywność i do hamulca bym nie ryzykował.
Amator Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 adii w Poniedziałek bym kupił normalny, a w góry w weekend się nie wybieram ( z tyłu sprawny w 100% ) więc na jakąś leśną ścieżkę wystarczy.
adii22 Napisano 24 Września 2011 Napisano 24 Września 2011 Tak, wystarczy, ale nie polecam na dłuższą metę tego rozwiązania. A, jak to zrobisz, miejsce styku dwu kawałków pancerza owiń izolacją perę razy - nieco usztywni i zapobiegnie kurzeniu się w tym miejscu. Prowizorka, ale na chwile starczy.
Amator Napisano 24 Września 2011 Autor Napisano 24 Września 2011 zrobiłem, działa. Dzięki ponad 2h w trasie właśnie wróciłem i jeszcze żyje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.