Skocz do zawartości

[Linka/Pancerz] Hamulec Avid BB5

Amator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie:

Jaka powinna być długość przedniej linki/pancerza do przedniego hamulca?

Może ktoś wie, albo ktoś mógłby zmierzyć ? Rozmiar ramy 19'.

( Montuję 1 raz sam hamulec bo chce się czegoś nauczyć i mam tylko problem z linką nie wiem jak najlepiej ja poprowadzić i jaka długa ma być, żeby nie było problemów ze skręcaniem).

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi.

Napisano

nikt ci nie poda gotowego wymiaru bo to zależy jakie masz części kokpitu, jak sam nie potrafisz dobrać to idź do sklepu i tam ci przytną, lub kup 1m i przytniesz później sam tylko twarde obcinaczki trzeba posiadać

Napisano

Jeśli pancerz z linką nie odstaje na kilometr od roweru i jednocześnie nie jest napięty jak guma w majtach kolarskich, to można przyjąć że jest okej. Pancerz ma iść łagodnie, nie załamywać się.

Napisano

To oznacza że masz albo za krótki pancerz, albo masz brudny pancerz i linke, ale przy nowym zestawie to raczej na pewno za krótki pancerz.

Napisano

Na 100% za krótki tez tak myślałem, mam jeszcze kawałek pancerza ze starego roweru to może na razie taką prowizorkę zrobić i połączyć 2 pancerze?

Napisano

Lepiej założyć cały, nie bawić się w łączenie, a szczególnie nie w hamulcu (!) i to przednim (!!). Co prawda będize to działać, ale w miejscu łączenia będzie mniej sztywny pancerz = mniejsza siła hamowania. Co prawda sam mam teraz coś takiego zrobionego do tylnej przerzutki, objechałem tak góry, maraton, w cholere kilometrów u siebie i działa, jednak wykazuje to dużo mniejszą sztywność i do hamulca bym nie ryzykował.

Napisano

adii w Poniedziałek bym kupił normalny, a w góry w weekend się nie wybieram ( z tyłu sprawny w 100% ) więc na jakąś leśną ścieżkę wystarczy.

Napisano

Tak, wystarczy, ale nie polecam na dłuższą metę tego rozwiązania. A, jak to zrobisz, miejsce styku dwu kawałków pancerza owiń izolacją perę razy - nieco usztywni i zapobiegnie kurzeniu się w tym miejscu. Prowizorka, ale na chwile starczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...