Szukam chętnych do wyprawy w góry w najbliższą sobotę(20.08). Planowałem pojechać pociągiem do Wisły, Ustronia i tam pośmigać po szczytach. W zeszły weekend byłem pod Małą Czantorią, ale już było 140 km w nogach i nie było czasu żeby dalej jechać pod górę. Bardzo spodobały mi się te tereny. Byłby to mój pierwszy trip w góry, więc szukam osób, które znają tamtejsze tereny i mają jakieś fajne trasy i pomysły gdzie jeździć. Wystarczy choć jedna osoba co by poleciła jakieś tereny, myślę że później mapa wystarczy.
Zapraszam na wspólny wyjazd.
Wypad w góry
Started By krzychu22, sie 16 2011 19:44
10 odpowiedzi w tym temacie
Rowery
Napisano 16 sierpień 2011 - 20:47
Kurde ja bym jechał Grzegorz podał fajną trasę ale w ten weekend muszę rodzinę z lotniska odebrać i impreze mam:(
Napisano 16 sierpień 2011 - 21:31
Hehehehe... impreza w górach... po tylu %% do wejście do łóżka o własnych siłach to będzie zdobycie szczytu:P
Napisano 17 sierpień 2011 - 07:12
Wszystko zależy jakich terenów szukasz, z kim będziesz jechał i jaki dystans chcesz pokonać. Zwykle jadąc w góry robię trasy 40-50km bo po drodze zawsze się gdzieś zatrzymam, poleżę na polanie, itp. Przy Twojej kondycji spokojnie mógłbyś celować w znacznie dłuższe trasy, ale na początek nie radzę przesadzać. W tym rejonie są niejako dwa klasyki:
- Mała Czantoria - Wielka Czantoria - Stożek - Kiczory - Przełęcz Kubalonka (trasę polecam w tym konkretnym kierunku)
- Równica - Orłowa - Trzy Kopce - Salmopol
W drugiej trasie na końcowym odcinku jest sporo pchania, ale czasem taki jest urok gór. Być może w przeciwną stronę jazda byłaby płynniejsza, ale nie jechałem w ten sposób więc nie wiem:)
Pierwsza trasa jest trochę trudniejsza technicznie, ale jazda nią sprawia wiele frajdy. Masz fulla, więc skoro jeszcze nie byłeś w górach, mógłbyś się przekonać gdzie takimi rowerami jeździ się najlepiej;) Na HT może trochę trzepać, ale widziałem wiele osób na takich rowerach i spokojnie dawali radę. Tym bardziej, że większość podjazdów można podjechać w siodle.
Druga trasa jest szybsza, teren jest łagodniejszy. Pod względem widokowym zdecydowanie góruje nad pierwszą trasą. Jeden fragment prowadzi nawet po betonowych płytach (fuj!). Na pierwszy raz w górach ta opcja wydaje się być bezpieczniejszym wyborem. Ponadto przy tym wariancie łatwiej jest przedłużyć trasę. Kończąc w Salmopolu polecam zjazd do Brennej. Super sprawa. Jeżeli jechalibyście z Salmopolu w stronę Równicy to potem możecie wjechać na Czantorie, Soszów i choćby niebieskim zjechać do Wisły. Możliwości jest wiele.
W galerii Pawła(mrkura) masz chyba relację z obu tras + wiele innych.
- Mała Czantoria - Wielka Czantoria - Stożek - Kiczory - Przełęcz Kubalonka (trasę polecam w tym konkretnym kierunku)
- Równica - Orłowa - Trzy Kopce - Salmopol
W drugiej trasie na końcowym odcinku jest sporo pchania, ale czasem taki jest urok gór. Być może w przeciwną stronę jazda byłaby płynniejsza, ale nie jechałem w ten sposób więc nie wiem:)
Pierwsza trasa jest trochę trudniejsza technicznie, ale jazda nią sprawia wiele frajdy. Masz fulla, więc skoro jeszcze nie byłeś w górach, mógłbyś się przekonać gdzie takimi rowerami jeździ się najlepiej;) Na HT może trochę trzepać, ale widziałem wiele osób na takich rowerach i spokojnie dawali radę. Tym bardziej, że większość podjazdów można podjechać w siodle.
Druga trasa jest szybsza, teren jest łagodniejszy. Pod względem widokowym zdecydowanie góruje nad pierwszą trasą. Jeden fragment prowadzi nawet po betonowych płytach (fuj!). Na pierwszy raz w górach ta opcja wydaje się być bezpieczniejszym wyborem. Ponadto przy tym wariancie łatwiej jest przedłużyć trasę. Kończąc w Salmopolu polecam zjazd do Brennej. Super sprawa. Jeżeli jechalibyście z Salmopolu w stronę Równicy to potem możecie wjechać na Czantorie, Soszów i choćby niebieskim zjechać do Wisły. Możliwości jest wiele.
W galerii Pawła(mrkura) masz chyba relację z obu tras + wiele innych.
Rowery
Napisano 17 sierpień 2011 - 14:20
Jak moje plecy będą w lepszej kondycji to mogę jechać, do weekendu niedaleko a mnie dalej coś kłuje w prawym boku
Jak się nie polepszy będę musiał odpuścić i wybrać się ew. w spokojne i równe asfalty w jakąś lekką trasę.
Może w niedzielę byłoby więcej chętnych? W sobotę dużo osób pracuje, tak jak ostatnio Grzegorz z nami jechał to musiał się z roboty zwalniać.
Może w niedzielę byłoby więcej chętnych? W sobotę dużo osób pracuje, tak jak ostatnio Grzegorz z nami jechał to musiał się z roboty zwalniać.
Użytkownik t0mas82 edytował ten post 17 sierpień 2011 - 14:21
Napisano 17 sierpień 2011 - 15:26
czesc , widze ze sie mnie wywoluje do tablicy a wiec postaram sie wam doradzic jako poczatkujacy biker
trasy ktore podal bros sa fajne jednak czantorie na 1 raz bym sobie odposcil , ciezkie zjazdy z czantori i z kiczorow , trasa pod full-a raczej chociaz ja na moim HT dalem rade to kilka wywrotek bylo
rownica jest latwiejsza , tylko podjazd pod orlowa i salmopol ciezki , mozna popchac rower (Tomek pewnie da rade wjechac
)tutaj trasa o tyle fajna ze na salmopolu mozna ja wydluzyc jak ktos da rade , ja np wydluzylem sobie o zjazd przez cienkow wyzni ,sredni i maly ale mozna tez w kierunku szczyrku pojechac
trzecia trasa ktora na 1 raz moze byc idealna to podjazd na szyndzielnie , klimczok , blatnia lub z szundzielni na klimczok i pozniej zjazd do szczyrku a tam mozna kombinowac co dalej ,
popatrzcie na moje zdjecia na picassie
aha no 4 propozycja to taka MTB Beskidy , wiadomo ze bedzie ja trzeba zmodyfikowac aby z wisly z dworca dojechac ale reszta jest super
Mi w sobote nie bardzo pasuje a w niedziele zaplanowalem wypad na jure , chyba ze znajomi z ktorymi mam jechac odpadna to w niedziele moge gdzies z wami wyskoczyc
trasy ktore podal bros sa fajne jednak czantorie na 1 raz bym sobie odposcil , ciezkie zjazdy z czantori i z kiczorow , trasa pod full-a raczej chociaz ja na moim HT dalem rade to kilka wywrotek bylo
rownica jest latwiejsza , tylko podjazd pod orlowa i salmopol ciezki , mozna popchac rower (Tomek pewnie da rade wjechac
trzecia trasa ktora na 1 raz moze byc idealna to podjazd na szyndzielnie , klimczok , blatnia lub z szundzielni na klimczok i pozniej zjazd do szczyrku a tam mozna kombinowac co dalej ,
popatrzcie na moje zdjecia na picassie
aha no 4 propozycja to taka MTB Beskidy , wiadomo ze bedzie ja trzeba zmodyfikowac aby z wisly z dworca dojechac ale reszta jest super
Mi w sobote nie bardzo pasuje a w niedziele zaplanowalem wypad na jure , chyba ze znajomi z ktorymi mam jechac odpadna to w niedziele moge gdzies z wami wyskoczyc
Napisano 18 sierpień 2011 - 21:35
Rama pękła? :|