Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rower] Author Dexter 29 lepszy od Kross A4?

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 DominikGdynia86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 10 wrzesień 2010 - 20:30

Witam, zamierzam kupić nowy rower do 2000,-.
Początkowo dostawałem propozycje aby kupić Kross Level A6, jednak przekracza on moje możliwości finansowe.
Zastanawiałem się zatem nad A4. Byłem w swoim sklepie rowerowym w Gdyni aby się na nim przejechać.
Doszedłem jednak do wniosku, że dość dziwnie się na nim czuję, pewnie przez węższą kierownicę. Na dodatek sprzedawca twierdzi, że rama jest dość giętka a piasta nie jest przystosowana do hamulców tarczowych. Zaproponował mi jazdę rowerem z podobnej kategorii cenowej - Author Dexter 29. Jazda nim była znacznie bardziej wygodna. Sprzedawca twierdzi, że w tym rowerze piasta jest właśnie typowo pod tarczówki robiona. Kierownica była szersza, koła większe - łatwiej pokonują przeszkody na drodze (gałęzie itp). Cenowo wypadł tylko nieco drożej.

Inną kwestią było to, że znalazłem tańsze rowery w sklepach w sieci (MudService w Krakowie), ale w Gdyni w sklepie mi powiedzieli że kupując rower z drugiej części Polski, nawet taniej, mam później problem z ewentualną naprawą albo ze zwrotem. Mówili, że kupując nawet droższy u nich, mam przynajmniej gwarancje że będę miał później tańsze naprawy i serwis mniej problematyczny.

Co o tym sądzicie?

Dodam że 2100,- jest już barierą nie do przekroczenia ani o trochę w moim wypadku.

Pozdrawiam!

Rowery

• admin

#2 Qamal

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 365 postów

Napisano 10 wrzesień 2010 - 20:44

Naprawy robisz w serwisie autoryzowanym na podstawie gwarancji. Nie ważne gdzie kupisz. Ten sprzedawca poprostu chce cie namówić żebyś u nich kupił bo im nie schodzi ten rower :) A jeśli piasty by nie były pod tarcze to by tarcz nie było. Dodam, że ramy krossa są sztywne i wytrzymałe, większość ludzi ma taką opinie

#3 zgud

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 758 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 10 wrzesień 2010 - 21:05

a podaj może swoje wymiary, hmmm ;> to pomoże w decyzji czy warto inwestować w duże koło :)

#4 jasskulainen

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 770 postów
  • Imię:Michau

Napisano 10 wrzesień 2010 - 21:08

zapewnia ze sprzedawca jest mily bo chce sprzedac rower, potem juz nie bedzie tak rozowo...

moge dodac tylko ze a6 ma taka sama rame jak a4

#5 DominikGdynia86

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 4 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 11 wrzesień 2010 - 09:15

Wyświetl postUżytkownik jasskulainen dnia 10 wrzesień 2010 - 21:08 napisał

zapewnia ze sprzedawca jest mily bo chce sprzedac rower, potem juz nie bedzie tak rozowo...

moge dodac tylko ze a6 ma taka sama rame jak a4

Ważę niecałe 80kg z tendencją do przybrania wagi, przy 185 wzrostu.
Chodzi mi o porównanie co lepsze pod względem porównania OSPRZĘTA - CENA. KOMFORT JAZDY był większy na Authorze, ale może było by podobnie gdybym w Krossie tylko wymienił kierownicę. To co uważacie?

Rowery

• admin

#6 zgud

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 758 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 11 wrzesień 2010 - 09:48

sprzętowo wypada bardzo podobnie, choć dexter będzie cięższy, ale z własnego doświadczenia wiem, że dużo wygodniejszy dla osoby Twoich gabarytów
do jazdy raczej turystyczno/rekreacyjnej z zacięciem sportowym wybrałbym Authora :icon_wink: