Forum rowerowe

• Jesteśmyna

Wymiana suportu w Ukrainie

2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_dokuro_*

• Gość
  • Reputacja: 0

Napisano 10 marzec 2010 - 19:19

Czy istnieje możliwość, w miarę bezproblemowej, wymiany supporu w rowerze typu Ukraina?

Chciałbym wstawić nową jednorzędową korbę na kwadrat a szkoda rozbierać to co jest żeby sprawdzać.

Rowery

• admin

#2 paweu

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 436 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 11 marzec 2010 - 12:01

Wydaje mi się ale pewności nie mam, że w Ukrainie jest suport z wbijanymi miskami a korby są na klin
Założenie tu korb na kwadrat jest możliwe na dwa sposoby:
1 - oś pod suport z wbijanymi miskami na do korb na kwadrat (rzadkość ale może uda się znaleźć)
2 - więcej tu roboty - wklejenie gwintów do mufy i założenie normalnego suportu - opis z fotkami znajdziesz na forum w dziale ostre koło na przykładzie ramy Romet Wagant

#3 tiomek

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 293 postów
  • Imię:Tomek
Garaż Rower

Napisano 11 marzec 2010 - 21:51

A mi się wydaję, że miski tam są na gwint, bo kiedyś malowałem taką ramę i pamiętam przez mgłe, że wykręcając suport kręciłem w złą stronę, potem w dobrą i się udało wykręcić. Myślę też, że ten gwint jest inny niż w ramach z aktualnego dziesięciolecia :)

Ale możliwe, że produkowano różne wersje tego czołgoroweru, więc najlepiej sprawdzić. Trzeba popatrzeć, czy przy miskach jest jakieś gniazdo na klucz. Jeśli tak, to przypadku miski są z gwintem, jeśli gniazda nie ma, są wbijane.