Główne cechy:
- wymienne szkła (3 pary: pomarańczowo-żółte, przyciemniające, przezroczyste)
- ciemne szkiełka błyszczące (że nie widać oczu, nie wiem, jak to się fachowo nazywa
- filt uv 400
- powłoka antyrefleksyjna i rzekomo redukująca zaparowanie
Dostępne w kilku wersjach kolorystycznych (ja mam czarną - chociaż białe też niczego sobie
Okulary cieszą się moim towarzystwem od jakiegoś roku. Nie zanotowałem żadnych pęknięć (dla kontrastu z rzekomo pękającymi okularami Uvexa) - oprawka jest dosyć elastyczna (nie na tyle jednak żeby okulary spadały z głowy, u mnie się trzymają). Szkiełka mocne, nie są przesadnie giętkie - raczej twarde i sprężyste. Co do zarysowań - na najczęściej u mnie używanych przyciemniających szkłach są niewielkie zarysowania miejscami - prawdopodobnie od gałęzi na mtb. W praktyce jednak nie przeszkadzają w niczym, tylko kwestia estetyki.
Poza tymi zarysowaniami nie widać na nich śladów zużycia.
Co do ogólnego użytkowania - szkła czasami zachodzą parą na postoju (są dosyć duże i w moim przypadku w dużym stopniu przylegają do skóry krawędziami). A te przyciemniające są fajne, bo przyciemniają na tyle że słońce nie razi jak się jeździ w południe - a i wieczorem po szosie można w nich jakoś prześmigać.
Podsumowując - w sumie jestem zadowolony. Ale jakbym miał kupować jeszcze raz, zastanowiłbym się także nad okularami Arctiki

Rower