Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

[katowice] wypady w gory

1185 odpowiedzi w tym temacie

#941 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 50
  • 922 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 01 wrzesień 2010 - 11:59

Błoto na szlaku na pewno będzie ale w tym roku, przy tych anomaliach pogodowych, czuł bym się nieswojo śmiagając po suchym szlaku :)
W tym roku, raz wróciłem do domu w miarę czysty:)

Co do trasy:
shovel pytał na innym forum czy nie dało by rady zrobić pętli tak, żeby skończyć w Ustroniu.
Patrząc teraz na mapę, myślę nad opcją zjazdu z Baraniej czerwonym szlakiem do Kubalonki, dalej na Stożek i zjazd do Wisły i kilka km asfaltu do Ustronia.

BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO

Zapraszam do galerii

Rowery

• admin

#942 Kario

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 34 postów
  • Imię:Michał

Napisano 01 wrzesień 2010 - 12:15

Taka modyfikacja twojej pierwotnej trasy to ponad 72KM i 2800 w pionie - b. duzo. Czerwony z baraniej w strone kubalonki nie jest ciekawy. Bylem tam pod koniec lipca i bylo bloto, szlakiem plynela rzeka no ale zawsze w dol i w gore wydaje sie wszystko zupelnie inaczej. Do tego za kubalonka sa momenty, kotre sa lepsze w 2ga strone, czerwony z kubalonki na stozek jest raczej w wielu miejscach niepodjezdzalny (ale nie jechalem go nigdy w tym kierunku).
Ja bym proponowal albo darowac sobie rownice, zjazd zielonym do brennej lesnicy (ten blizej rownicy) jest niezaciekawy (najfajniejszy zjazd z rownicy jest polnocnym czerwonym IMO no ale to do ustronia) albo odbic zoltym z salmopola na rownice (tu mozna zaliczyc pozniej ten fajny zjazd do ustronia) albo dalej w kierunku na barania za zielonym kopcem zoltym do wisly i dalej do ustronia asfaltem.

Użytkownik Kario edytował ten post 01 wrzesień 2010 - 12:17

#943 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 922 postów

Napisano 01 wrzesień 2010 - 12:32

No tą drugą opcją na Stożek to trochę przesadziłem :)
A ten zjazd z Gawlasi do Wisły faktycznie może być fajny.
Jeśli tylko będą chętni, to ja się dostosuję.
Zależy mi tylko, żeby być na Klimczoku, Błatni i ewentualnie na Szyndzielni. Byłem wielokrotnie w Beskidzie Śląskim ale te miejsca zawsze były mi nie po drodze :)

Zapraszam do galerii

#944 jacekp

Pro

• Użytkownik
  • 105 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 01 wrzesień 2010 - 15:49

Cytat

Zależy mi tylko, żeby być na Klimczoku, Błatni i ewentualnie na Szyndzielni
Z checia dolacze do takiej wycieczki
Hmm wlasnie doczytalem ze chodzi o sobote
a ja bede w Bielsku w niedziele

#945 Kario

Świeżak

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 09:29

W sobote musze byc o 17 w katowicach, wiec moge jechac albo wczesnie rano tak, zeby zjechac z gor do 16 albo w niedziele.

Rowery

• admin

#946 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 922 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 10:03

Kario Ty pojedziesz jak coś pociągiem ??

Zapraszam do galerii

#947 Kario

Świeżak

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 10:34

Samochodem, pociagiem nie mialbym szans wrocic na 17 w zaden sposob. Ale tak jak pisalem na obecna chwile wole niedziele, bo mialbym wiecej czasu. Zona w sobote na 17 zaprasza znajomych (na 17 bo maja male dzieci) wypadaloby sie przynajmniej umyc wczesniej :wallbash:
Jak o 16 bede pod autem np. w brennej to jest szansa, ze o 17 bede umyty w domu. Jezeli wypad bedzie w sobote to jak zacznie sie o 8 to do 16 jest 8h wiec mozna spokojnie nie spieszac sie zrobic ze 40KM/~1500m z jakims popasem w schronisku nawet. Chociaz zalezy od terenu bo na niektorych trasach, co mi sie zdazaly to ciezko by bylo ;)

#948 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 922 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 10:50

Hmm, no to teraz nie wiem, jak to rozgryźć :wallbash:
Można by zacząć w Brennej tylko, że ja bym tam dotarł na 9;30 ( w Ustroniu będę o 8:40)
Przed samym powrotem, tzn zjazdem do Brennej ja bym gdzieś odbił i powłóczył się jeszcze do 18;00.
Ogólnie ja się dostosuję ;)

Użytkownik detonator edytował ten post 02 wrzesień 2010 - 10:54

Zapraszam do galerii

#949 Kario

Świeżak

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 10:55

Wyświetl postUżytkownik detonator dnia 02 wrzesień 2010 - 10:50 napisał

Hmm, no to teraz nie wiem, jak to rozgryźć :wallbash:
Można by zacząć w Brennej tylko, że ja bym tam dotarł na 10:00 ( może trochę po 10:00 bo w Ustroniu będę o 9:30)
Przed samym powrotem, tzn zjazdem do Brennej ja bym gdzieś odbił i powłóczył się jeszcze do 18;00.
Ogólnie ja się dostosuję ;)

Mozna z brennej podjechac zielonym w kierunku blatniej, pozniej na szyndzielnie, pozniej na salmopol i zjechac do brennej z powrotem tak jak idzie maraton ustorn. Zaliczylbys blatnia, klimczok i szyndzielnie jak chciales a mi to by tez pasowalo bo w tym roku tam nie bylem. Z ta godzina to troche pozno, ty bedziesz jechal pociagiem skad ? Bo mozemy sie ewentualnie umowic tak, ze po drodze jakoc cie zabiore, rowery wrzucam do srodka wiec jedno miejsce mam.
Ktos jeszcze jedzie ?

#950 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 922 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 11:01

Ja pojadę z Katowic, więc w sumie mógłbym się zabrać z tobą już od Katowic.
Na dworcu będę o 6;40, więc jak coś to napisz gdzie mam podjechać.
Jeśli by ci nie przeszkadzało, to odłączę się na salmopolu i kulnę się w kierunku baraniej.

Zapraszam do galerii

#951 shovel

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 28 postów
  • Imię:Dorian

Napisano 02 wrzesień 2010 - 11:21

ja chciałem nie zjechać do ustronia, tylko do bielska - przez skrzyczne.
2800 metrów rozłożone na długim dystansie nie jest takie straszne, ale dużo zależy też od tego, jak będzie się jeździć.
Detonator, jeśli możesz - wyślij mi swój nr. tel na pm'a
jakbym jechał w sobotę jednak, to zadzwonie i gdzieś na trasie Was złapię :wallbash:
pozdrawiam

ps.
chociaz patrząc na gumy jakimi dysponuje to mam lekki strach w oczach - na ostatnim wyjeździe wyrwałem z 15 bocznych klocków z tylnego explorera i będe jechał na secie explorer 2,1 przód - race king 2,0 tył

Użytkownik shovel edytował ten post 02 wrzesień 2010 - 11:25

#952 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 922 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 11:33

shovel wiem, że beskidzkie kamienie są żarłaczne ale żeby aż tak :wallbash:

Zapraszam do galerii

#953 Kario

Świeżak

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 11:56

Pytanie czy taka petla dookola brennej z szyndzielnia pasuje ? Jezeli chodzi o odlaczenie sie przy salmopolu - ok no prob, ja w gorach czesto jezdze sam :wallbash:
Shovel gdzie bys nas zlapal i o ktorej bo mozna sie ladnie minac ? Ja bede zjezdzal do brennej tam gdzie start - do samochodu.
Detonator, z ktorego miejsca w katowicach bys jechal ? Ja z panewnik.

#954 shovel

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:06

ja jeśli ruszę w sobotę, to będę jechał do bielska i start pod dębowcem, potem na klimczok i z klimczoka czerwonym na karkoszczonkę.

detonator: normalnie nie są aż tak żarłoczne, ale miałem bardzo awaryjne hamowanie ostatnio w małym, po kamieniach i w rynnie - musiałem rower postawić bokiem żeby się nie połamać, i wtedy chyba te klocki poległy. zorientowałem się później, kiedy całe "boczne trzymanie" z jednej strony poszło się kochać.

#955 detonator

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 922 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:11

Ja o 6:50 mam pociąg z Katowic i on jedzie przez Ligote, Piotrowice, Tychy. Napisz Kario gdzie było by ci wygodnie mnie zgarnąć to tam wysiądę :wallbash:
Co do spotkania, to myślę, że Klimczok był by odpowiedni, tylko teraz trzeba dograć godzinę spotkania tam.

Zapraszam do galerii

#956 severian

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 196 postów
  • Imię:Wojtek
Garaż Rower

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:23

Wyświetl postUżytkownik detonator dnia 02 wrzesień 2010 - 11:33 napisał

shovel wiem, że beskidzkie kamienie są żarłaczne ale żeby aż tak :)

Po zjeździe z Szyndzielni mój tylny Racing Ralph ma kilka ruszających się zębów :)Trzeba uważać, zwłaszcza na mamusie z wózkami-spacerówkami.Chociaż teraz pewnie będzie luźniej.

#957 Kario

Świeżak

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:30

Jak mamy jechac na szyndzielnie i mozne np. cos tam zjesc, to moze sie na szyndzilni umowic z klimczoka to niedaleko. Severian tez chcesz sie wybrac :) ?
Co do opon to ja jezdze na NN, od kiedy zalozylem NN to juz nic innego nie zakladam :)

#958 shovel

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:38

ja tam lubię ten czerwony od strony dębowca - bo pewnie o nim pisze Severian - jako zjazd tylko w zimie. Wtedy jest tak ładnie udeptane... z tego co pamiętam jak tam zjeżdżałem w tym roku to cały zjazd praktycznie prędkość między 30 a 50 km/h :) możnaby pewnie więcej, ale nie miałem dość szerokich / klockowatych gum.

edit:
jeśli chodzi o jedzenie - duuuuuuuu[...]uuużo lepsze jest w schronisku pod klimczokiem - Magurą.
Swoją drogą, to tak teraz myślę że może bym od strony Szczyrku wjechał, dla odmiany:)

Teraz pytanie za 100 punktów: o której planujecie być na tej Szyndzielni / Klimczoku. Bo z mojego punktu widzenia, jesli miałbym zrobić całą planowaną trasę, to na szczycie musiałbym być przed 10 na pewno.
z Klimczoka na Salmopolską trzeba liczyć moim zdaniem ok. 3 godzin, chociaż dawno tamtędy nie jechałem więc może wydłużam:)

Użytkownik shovel edytował ten post 02 wrzesień 2010 - 12:43

#959 severian

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 196 postów
  • Imię:Wojtek
Garaż Rower

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:53

Wyświetl postUżytkownik Kario dnia 02 wrzesień 2010 - 12:30 napisał

Jak mamy jechac na szyndzielnie i mozne np. cos tam zjesc, to moze sie na szyndzilni umowic z klimczoka to niedaleko. Severian tez chcesz sie wybrac :) ?
Co do opon to ja jezdze na NN, od kiedy zalozylem NN to juz nic innego nie zakladam :)

W ten weekend nie ma mnie w kraju :)Generalnie mam nadzieję,że jeszcze w tym roku uda mi się gdzieś wyskoczyć.

#960 shovel

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 02 wrzesień 2010 - 20:33

no cóż, mój wypad w góry w ogóle w weekend stanął pod dużym znakiem zapytania - na krótkim dzisiejszym rozjeździe (w błotku) padła mi Reba i przedni hamulec... jutro zobaczę co się stało, ale nie mam żadnych części zapasowych do Reby więc cieńko to widzę.