Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Hamulce] V-brake Deore LX - problem z montażem i regulacją

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 malanski

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 17 postów
  • Imię:Szymon

Napisano 09 luty 2012 - 21:25

Witam,

Mam problem z montażem i regulacją hamulców v-brake Deore LX na przednim kole. Przeczytałem kilka dostępnych w sieci instrukcji i wydaje mi się, ze wszystko robię zgodnie z zaleceniami.
Problem polega na tym, że gdy końcówki sprężyn umieszczam w środkowym otworze w piwocie, to śruby regulacyjne muszę wkręcić prawie do samego końca, żeby hamulce sensownie odbijały (a i tak mam wrażenie, że zbyt lekko muszę naciskać na klamki; chyba, że to moje poprzednie hamulce Tektro chodziły wyjątkowo ciężko). Gdy natomiast przełożę końcówki do skrajnego otworu, to klamki stawiają zbyt duży opór, a na dodatek trudno wyregulować szczęki tak, aby równo odbijały. Próbowałem też zamienić miejscami podkładki od klocków, aby sprężyny były bardziej naciągnięte w momencie kontaktu gumy z obręczą - tyle, że wtedy ramiona nie były ustawione prostopadle do ziemi (co podobno jest zalecane).

Z góry dziękuję za pomoc :)

Rowery

• admin

#2 malanski

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 11 luty 2012 - 16:35

Sprawa już rozwiązana :)
Podjechałem dziś do zaprzyjaźnionego serwisu i dowiedziałem się, ze wszystko jest w porządku. Po prostu nowy hamulec w połączeniu z dobrym pancerzykiem i nierdzewną linką chodzi naprawdę lekko. Szczęki równo i wyraźnie odbijają. Co do śrub regulacyjnych, to wkręciłem je troszkę za głęboko, bo sądziłem, że układ powinien stawiać troszkę większy opór.

#3 Puklus

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 157
  • 4020 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 12 luty 2012 - 10:38

To czy sprezyna jest ok nie sprawdzamy na klamce tylko palcami za ramiona. Jak jest cieżko to ok jak nie to coś nie gra.

#4 malanski

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 12 luty 2012 - 10:49

Osobie niedoświadczonej może być trudno określić czy hamulec chodzi ciężko czy lekko. Gdzie jest ta granica?

#5 Puklus

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 157
  • 4020 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 12 luty 2012 - 11:01

Jak naciska na paluchy tak ze boli to jest ok jak nie robi to na tobie wrażenia to raczej słabo.

Rowery

• admin