Okej, nastąpił mały zwrot akcji. Po pierwsze nieprzekraczalny budżet podskoczył do 2000,00 zł. Po drugie byłem dzisiaj w hurtowni i jeżeli chodzi o resztki z 2011 roku, to srogo się zawiodłem. Zostałyo właściwie tylko kilka modeli Meridy i to tych z najniższej półki. Jedyne co się uchowało w miarę wartego uwagi to Kross Hexagon V6 za 1399,00 zł.
Druga ważna sprawa, to miałem okazję przymierzyć się do ram. Poza tym, co było dla mnie oczywiste, czyli faktem, że idealna dla mnie wielkość ramy to 21", to potwierdziło się, że Unibike robi ramy nie dla mnie. Przysiadałem się do tegorocznego Fusiona i zeszłorocznego Evo i niestety, w obu przypadkach przy tej geometrii kręgosłup wyjdzie mi dupą po godzinie

Także kwestia Unibike kategorycznie odpada - co z tego, że dobre komponenty, jak nie będę mógł na tym jeździć.
Za to przysiadka do Revel 2 Disc Gainta jak dla mnie rewelacja - dokładnie o taką rekreacyjną geometrię mi chodziło i to jest dla mnie idealna pozycja do jazdy. Dokładając do tego fakt, że bardzo mi się podoba design tego modelu (na żywo prezentuje się zdecydowanie lepiej niż na fotce), to jest w tej chwili mój faworyt
http://www.giant-bic...isc/9167/49302/
Kontrkandydatem, z którym póki co nie miałem styczności na żywo, jest Kellys Spider
http://kellysbike.co...8&subcat_id=320
Głównie ze względu na podobną geometrię ramy (na oko, bo Giant, nie wiedzieć czemu, podaje wymiary swoich ram w calach i to jakoś koślawo, bo po przeliczeniu wychodzą głupoty). I teraz pytanie o porównanie tych dwóch rowerów. To znaczy widzę, że Spider ma hydrauliczne hamulce, co przy moim trybie jazdy jest mi kompletnie zbędne i przy takiej cenie każe się zastanowić nad jakością tej hydrauliki. Druga przewaga tego roweru to chyba opony. Co prawda te u Gianta to niby Kendy, ale loga mówią co innego i mogą to być po prostu budżetówki producenta. Chodzi mi głównie o kwestię napędu, bo w tym temacie jestem kompletnie zielony. Czy napęd w Spiderze jest wyraźnie lepszy i faktycznie warty ewentualnego dorzucenia tej stówki ?
No i na koniec zostaje opcja najprzystępniejsza cenowo
http://www.kross.pl/.../mtb/hexagon-v6
Moje pytanie na ile ten Kross odstaje od wyżej wymienionych modeli (np. czy te tarcze się w ogóle do czegoś nadają) i na ile jego "uwstecznienie" będzie odczuwalne dla laika. Szkoda, że w rezultacie się do niego nie przymierzyłem, ale na oko rama to takie wypośrodkowanie pomiędzy Giantem/Kellysem a Unibike.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, proszę jednak wziąć pod uwagę, że:
- 2 tys. to już naprawdę nieprzekraczalny budżet
- nie interesują mnie rowery używane
- chcę kupić rower na miejscu w sklepie/hurtowni, zakupy netowe odpadają
- prosiłbym głównie o porównanie trzech wymienionych modeli. Jeżeli macie jakieś inne sugestie, to proszę wziąć pod uwagę przede wszystkim geometrię ramy
- przypominam, że przeznaczenie szukanego przeze mnie roweru to na co dzień spokojne śmiganie po mieście (bez codziennego ładowania nastu kilometrów z i do pracy), a weekendowo lekki offroad po lesie i terenie pagórkowatym.