Skocz do zawartości

[Stery] 1" nakręcane - jakie wybrać?

DuneR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Potrzebuję wymienić stery 1" nakręcane.

Rama, widelec stalowe.

Rowerek służy raczej do spokojnej jazdy.

Na ahlehro znalzałem głównie stery 3 producentów; Neco, Hero, VP.

Które z nich najlepiej wybrać?

Na co zwrócić uwagę?

Napisano

Radziłbym poszukać w rowerowych sklepach w okolicy. Ja wyhaczyłem Neco 1" za 8 zł ;) Generalnie wysokość warto sprawdzić, bo u mnie się okazało, że stare były wyższe a że nie chciało mi się skracać sterówki to musiałem zakładać dodatkowo starą "kontrę" by nie świecił gwint :icon_lol: Generalnie Neco i VP to znane firmy i przy prawidłowym montażu i smarowaniu nie powinno być z nimi problemów większych :)

Napisano

Nie ma chyba większego znaczenia jaka to firma, jakość jest podobna.

Kilka lat temu chciałem kupić stery nakręcane pod 1 i 1/8 cala. W lokalnym sklepie stacjonarnym znalazłem jakieś chińskie za kilkanaście złotych (jedyny model dostępny od ręki). Założyłem ze świadomością, że niedługo się pewnie posypią.

Chodzą do dzisiaj, przebieg ok 10tys. km. Serwisowane jeden raz, ubiegłej zimy. Miski, bieżnie, kulki- wszystko jest w dobrym stanie. Użytkowane w rowerze turystycznym.

Jedna uwaga: za pomocą taśmy izolacyjnej zrobiłem "uszczelnienie", na podobnej zasadzie co lizard-skin. Nie wiem na ile przedłużyło to trwałość łożysk. W każdym razie smar był czysty, mimo jazdy po/podczas deszczu czy nawet okazjonalnie w błocie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...