ksobinho Napisano 15 Września 2011 Napisano 15 Września 2011 Witam Wszystkich Serdecznie Ostatnio sporo czasu spedzilem na czytaniu forum i postanowilem zakupic do swojej szosowki pedaly spd lecz nie typu sl poniewaz lubie tez spacerowac i musze miec buty typu turystycznego. Wczoraj trafilem na takie pedaly i po chwili namyslu postanowilem je kupic http://allegro.pl/ritchey-spd-pedaly-mtb-nowe-i1819586883.html Rzecz w tym, ze nie moge znalezc konkretnych info na temat tych pedalow jednynie taki oto opis : Ritchey Logic Pro Cena: 250 zł Masa: Łatwość wpięcia: 3/5 Łatwość wypięcia: 4/5 Praca w błocie: 4/5 Sygnalizacja wypięcia: 4/5 Logic Pro to najnowszy model pedału rowerowego sygnowany przez wielkiego Toma. Mechanizm zatrzaskowy jest identyczny do poprzednich wersji pedałów Ritchey Logic. Zmieniona została budowa osi. Bezpośrednio od strony korby znajduje się naprawdę duże łożysko maszynowe o średnicy zewnętrznej ponad 20 mm. Resztę osi podparto na kompozytowym łożysku ślizgowym. Oś wydatnie skrócono w porównaniu do Logic Comp. Umiejscowienie łożysk wydawało się z początku mocno podejrzane. Teraz, po przejechaniu 1500 km, możemy Wam powiedzieć, że obawy były płonne. Brak luzów jest wręcz wzorcowy. Logic pro oparły się tegorocznej, wrednej zimie. Pedały świetnie to zniosły i szczerze mówiąc nie widać na nich śladu zużycia. Pedały Ritchey oferują niewielki kilkustopniowy luz roboczy. Trzy stopnie luzu na początku pozwalają na dość komfortowe pedałowanie. Stopy nie sprawiają wrażenia zamkniętych w dyby. Potem biker ma jeszcze drugie tyle luzu do dyspozycji. Sprężyna zatrzasku działa jednak z pewnym oporem. Pod koniec tego zakresu sprężyna wyraźnie twardnieje, po czym wypina but. Ritcheye nie pozwalają na wypięcie buta zmierzającego piętą w stronę ramy roweru. I moja prosba brzmi... Jezeli mial ktos do czynienia z nimi w praktyce lub innymi modelami firmy Ritchey prosilbym Was o opinie na ich temat jak sprawdzaja sie w praktyce i czy za ta cene byl to dobry zakup??? Pozdrawiam
beardman Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Mam te pedały od 10 lat (tylko czerwone) i przez ten okres nie miałem z nimi absolutnie żadnych problemów. Przetrzymały dwa poprzednie rowery i śmigają w trzecim. Znajomy z kolei katuje takie same w szosówce już 8 rok i też je chwali. W środku masz z jednej strony łożysko maszynowe, a z drugiej strony tuleję ślizgową. U mnie ostatnio zrobił się już mały luz na tym ślizgu no ale po takim czasie miał prawo. Testowałem przez jakieś dwa miesiące ubijaki Crank'a i tam już na starcie był większy luz niż w tych moich Ritchey'ach. Nie pasowały mi jednak i wróciłem do moich Ritchey'ów. Wyglądają już jak Gołota po walce (obite z każdej strony ) ale jeszcze mnie nie zawiodły. Podsumowując: bardzo dobre, wytrzymałe i niezawodne pedały. Jedyny minus to może na upartego waga. Ale za tą cenę nie ma nic lepszego. Tutaj mini test tych pedałów: http://www.rower.com/archiwum.php?art=383
ksobinho Napisano 16 Września 2011 Autor Napisano 16 Września 2011 to mnie uspokoiles ten opis wlasnie wzialem z tego testu ktory podales w linku bo innych informacji chyba nie ma o tym modelu Jeszcze jedno... jakie do nich potrzebuje bloki?? zwykle od shimano jak do 520tek??? Pozdro
beardman Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Ja używam standardowych najtańszych bloków spd shimano'wskich (coś takiego: http://allegro.pl/bloki-sm-sh-51-i1814067430.html) i pasują bez problemu. P.S. Gdyby Ci z jakiegoś powodu nie pasowały to chętnie je odkupię.
aqbik Napisano 17 Września 2011 Napisano 17 Września 2011 Używam tych pedałów od kiedy jeżdżę na rowerze, mają już na pewno ponad 50 tyś przejechane i krecą sie i działają jak w dniu zakupu:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.