artur78 Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 Witam, jeżdżę focusem black falls 2008 - koła 28", oponki specialized borough xc 700x45. wcześniej w innym rowerze miałem 700x1,5 scwalbe marathon plus i było wyraźnie lepiej. ale do problemu. moje spece po pierwsze primo są bardzo głośne, po drugie skoro jeżdżę 90% asfalt zbyt szerokie. priorytetem dla mnie jest szybka jazda po asfaltach, a tutaj z tego co wyczytałem, potrzeba mi wąskiego slicka lub semislicka. I tu moje pytanie - skoro waże łącznie z rowerem około 115kg to jaką najwęższą gumę mogę założyć zacowując minimum bezpieczeństwa. czy 1,25 detonator będzie przegięciem pały? czy w ogóle jest sens brać budżetową lekką oponę pod moją wagę i czy iść w bierunku zwijaka czy drutów. oponami schwalbe byłem zachwycony, ale przeraża mnie to że są 2 razy cięższe od konkurencji. Doradźcie coś mądrego, czytam o wszystkich Kendach, Conti itd i nie znalazlem okpowiedzi. czyli reasumując problem: bardzo szybkie rozwiązanie dla 115kg (z rowerem) to opona ...... o szerokości..... Jej zaleta to....., wada to.....Kosztuje.....
Gość zuzelek Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Ja waże 95kg i jakiś czas temu kupiłem Continentale GP4000S 25mm. Opony rewelacja. Lekkie (220 gram), dobrze zachowują się na mokrym, ale jazda tylko po asfalcie. Jedyna wada to koszt 130PLN, ale nie żałuję wydanej kasy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.