Skocz do zawartości

[Kaseta i korba] Shimano Acera i Alivio

matbla91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam Unibike Evolution 2009 od nowości. Tutaj specyfikacja - click.

Nadszedł czas wymiany korby i kasety. I tutaj moje pytanie, czy mogę wybrać taki zestaw?

Kaseta Shimano Acera CS-HG30 8-RZ. 11-34T - click

Korba Shimano Alivio FC-M411 48-38-28 - click

Bardzo mi zależy, aby były właśnie takiego przełożenia, ale jeszcze bardziej oczywiście by wszystko dobrze hulało. Czy korbę wybrałem właściwą (175mm, bo taką mam fabrycznie, ale są również dostępne 170mm)? Czy suport będzie dobry (zalecana długość to 123mm, a z tego co się orientuję to mam 127,5mm)?

Dziękuję z góry!

Napisano

Jeśli chodzi o kompatybilność to będzie trybić. Ale jeśli chodzi o długość suportu to już będą 2 problemy.

1. będzie za duży przekos łańcucha.

2. przerzutka będzie ocierać prowadnicą zewnętrzną na blacie(3 największa koronka w korbie).

Jeszcze jak to będzie przerzutka typu c050 to one mają wąskie prowadnicę(przystosowane do tanich napędów 6-cio rzędowych). wtedy znacznie bedziesz miał ograniczoną ilość przełożeń(spora ilość będzie ocierać o prowadnicę)

Napisano

Przerzutki zostaną:

PRZERZUTKA PRZEDNIA

SHIMANO ALIVIO M412

PRZERZUTKA TYLNA

SHIMANO DEORE M531

Ale moment, może i mój suport ma 123mm, bo przecież model 7420ST-S nie oznacza, że ma 127mm, bo są różne. Jak to mogę sprawdzić? Gdyby się tak okazało to nie byłoby żadnych problemów?

Moje drugie pytanie dotyczy długości ramienia korby. Czy jeśli miałem 175mm to muszę kupić 175mm? Co w ogóle oznacza ta długość, np. w stosunku do 170mm?

Dzięki:)

PS. Czy jeśli zmieniam rozmiar korby i kasety to muszę również wymienić przerzutki?

Nie mogę edytować powyższego posta, dlatego wklejam poprawioną odpowiedź.

Przerzutki zostaną:

PRZERZUTKA PRZEDNIA

SHIMANO ALIVIO M412

PRZERZUTKA TYLNA

SHIMANO DEORE M531

Przepraszam za pomyłkę. Mój suport na 113mm. Co w takim przypadku?

Moje drugie pytanie dotyczy długości ramienia korby. Czy jeśli miałem 175mm to muszę kupić 175mm? Co w ogóle oznacza ta długość, np. w stosunku do 170mm?

Dzięki:)

PS. Czy jeśli zmieniam rozmiar korby i kasety to muszę również wymienić przerzutki?

Napisano

Wymiana suportu dla 411 suport 123mm

http://techdocs.shim...69830677434.pdf

Dłuższa korba mniej siły do przekręcenia i odwrotnie. To że miałeś 175 wcale nie znaczy że nie możesz zmienić na 170.

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem. Jeśli chce być szybszy, kosztem oczywiście użycia większej siły pedałowania to powinienem wybrać 170?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...