esku Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam, szykuje się do zmiany osprzętu w moim rowerze. Rower jak w temacie, Merida Kalahari 510, 3x7. Z tyłu jest wolnobieg. CO chce zmienić: - przerzutka tył - kaseta tył 8 - łańcuch - przerzutka przód - korba 48T - klamkomanetki Do tej pory jeździłem głównie po mieście - turystycznie - z dzieciakiem w foteliku, ale że przed sezonem zimowym muszę się trochę wziąć za siebie a najbliżej mam do lasu to najczęściej tam bym jeździł. Po wstępnej rozmowie ze sprzedawcą złożył mi zestaw na shimano acera - przerzutki przód/tył i manetki a wolnobieg/łańcuch i pozostałe elementy na jakiś podzespołach których nazwy mi nie podał (pamiętam cenę łańcucha 29zł) Osobiście się nie znam na tym ale jak czytam zastanawiam się także nad alivio czy deore bo czytam dużo pozytywnych komentarzy. Spodobał mi się także patent na przerzutkę tylną - shadow - ale jakoś widzę tylko 9 biegowe. Gość mi wyliczył 600 z robocizną + nowe linki i osłony hamulcowe + "rogi". jeżeli za niewielką dopłatą mogę mieć coś lepszego to się dołoży, chociaz skarbonka ma dno i za dużo nie chce dokładać. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam esku
paweloko Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Co z piastami, jak przykręcisz kasete na wolnobieg.
esku Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 Tak, piasta też zostanie wymieniona, ale to nawet ja jako laik który troszkę poczytał o tym wie. Będzie trzeba też przekręcić szprychy. Liczę bardziej na pomoc jaki osprzęt dobrać a nie "zapomniałeś jeszcze o pedałach". Mam nadzieję że uda mi się uzyskać tutaj taką odpowiedz, bo na allegro jest tego bardzo dużo. Zastanawiam się czy shimano deore shadow która jest do kaset 9-rzędowych obsłuży kasetę 8-rzędową. W opisach tego nie ma, na forum spotkałem się już z różną opinią. proszę o pomoc żeby to wszystko zgrać. Co jest najważniejsze w sprzęcie i lepiej dać lepsze, a co można dać trochę słabsze i jak się dozbiera kasy to w przyszłym roku wymienić na coś lepszego.
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Co z piastami, jak przykręcisz kasete na wolnobieg. moja propozycja : kaseta hg 40 łańcuch hg 40 klamkomanetki jakiś st-ef na 8 korba shimano alu - 42 zeby ( najtańsze sa od około 60 kilka złotych ) jeśli musisz wymienić korbę, sprawdz jak głeboko nachodzi nowa korba na oś suportu - jeśli będzie znaczna różnica, będziesz musiał wymieniac też suport korby przerzutka przód shimano c050 piasta tył altus na 8 b fh-rm40-8 przerzutka tył ( jesli musisz wymieniać ) to altus/acera lub drozsza ciut alivio ( duzych rożnic nie ma - wyzej nie ma sensu do zwykłych klamkomanetek ) linki, pewnie i pancerze obręcz stożkowa jakaś remerx np. plus szprychy/nyple koszt około 490 pln plus robocizna
esku Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 SoloTM, mi nie chodzi o taniej, ale dobrze. Czasami można wydać dwie stówy więcej i mieć faktycznie dobrze działający sprzęt, a czasami można wydać te dwie stówki i mieć z ładniejszym logiem a nie koniecznie lepiej działający. Czy macie jakieś inne propozycję?
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 SoloTM, mi nie chodzi o taniej, ale dobrze. Czasami można wydać dwie stówy więcej i mieć faktycznie dobrze działający sprzęt, a czasami można wydać te dwie stówki i mieć z ładniejszym logiem a nie koniecznie lepiej działający. Czy macie jakieś inne propozycję? a ile chcesz wydac?
esku Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 Pytanie ile jest sens wydać. Liczyłem do 8stów z robocizną
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Pytanie ile jest sens wydać. Liczyłem do 8stów z robocizną z którego roku model , materiał ramy, jakie hamulce?
esku Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 Wybacz, ale na twoje pytania znam tylko jedną odpowiedz - hamulce to v-breiki. Co do reszty, wybacz ale nie znam odpowiedzi. Kupiłem go chyba z 7 lat temu. zaraz posiedzę to może coś znajdę. Jeżeli coś znajdę, na pewno się tym podzielę (chociaż nie wiem do czego to jest potrzebne). Kolorystycznie wygląda tak - zdjęcie z internetu. Mój ma dodatkowy amor z przodu. Jutro zrobię zdjęcia to wstawię.
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2011 Napisano 18 Sierpnia 2011 Wybacz, ale na twoje pytania znam tylko jedną odpowiedz - hamulce to v-breiki. Co do reszty, wybacz ale nie znam odpowiedzi. Kupiłem go chyba z 7 lat temu. zaraz posiedzę to może coś znajdę. Jeżeli coś znajdę, na pewno się tym podzielę (chociaż nie wiem do czego to jest potrzebne). Kolorystycznie wygląda tak - zdjęcie z internetu. Mój ma dodatkowy amor z przodu. Jutro zrobię zdjęcia to wstawię. wybacz ale zaproponowałem Ci optymalna wersje do reszty roweru, jak chcesz sie nadymac dodatkowymi 200 pln to sorry / edit gorala za 5 tys nie zrobisz z niego za 800 pln z hydralicznymi hamulcami ja bym zainwestowal te 200 w hamulce
esku Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Napisano 19 Sierpnia 2011 Nie chce z niego zrobić górala za 5 tys, ale jak dzisiaj mogę dołożyć dwie stówki i mieć spokój na parę lat to chyba lepiej niż za rok będę zmieniał przerzutkę bo nie wytrzymała. Jakoś do hamulców do tej pory nie miałem żadnych uwag więc nie wiem czy jest sens zmieniać. Hydraulicznych nie podłącze bo rama nie ma takiej możliwości. Edytować nie mogę więc piszę kolejny post pod postem. Może moderator potem podklei. Rower zawiozłem do robienia. Trochę będzie nie tak jak myślałem ale mam nadzieję że będzie dobrze. SoloTM dziękuję ci za pomoc. Skorzystałem troszkę z twoich rad, ale jak zawsze nie do końca bo trochę szedłem na kompromis w sklepie rowerowym. Wygląda to tak: - kaseta shimano hg 50 - łańcuch hg 50 - klamkomanetki jakiś st-ef na 8 - korba shimano alivio 48T co do suportu to wyjdzie w praniu (na razie był liczony) - przerzutka przód shimano alivio - piasta tył - przerzutka tył acera - pedały platformowe (jednak swoje ważę i wole solidniejsze a poprzednie są już powyginane) - linki i pancerze hamulców - chwyty połączone z rogami - jestem ciekawe co z tego wyjdzie. Z robocizną (+ suport - ale jak nie będzie potrzebny to nie montują) wyszło 606zł. SoloTM. Pisałeś też o hamulcach. mówisz o wymianie starych v-brake na nowe?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.