daropl Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam wszystkich! Kilka miesięcy temu kupiłem rower marki Giant. Jest to model Boulder. Na początku wszystko chodziło pięknie. Wszystkie przerzutki działały bezproblemowo itd. Niestety po pierwszych jazdach w deszczu, bądź po deszczu, gdy na dworze są kałuże zaczęło dziać się coś dziwnego. Jestem raczej początkującym rowerzystą, dlatego nie jestem w stanie dokładnie określić z czym to jest problem, ani skąd dokładnie dobiega. Problem jest taki, że przy większości biegów czasami zawsze, czasami rzadziej słyszę jakieś zgrzytanie. Przeskakuje przy tym minimalnie pedał. Tak mi się zdaję. Na moje amatorskie oko wygląda to na dostanie się piasku do miejsca gdzie obracają się pedały. Na biegach, które używam bardzo często, czyli 2 + 6 nie ma tego problemu. Jedzie się tak jak powinno. Chciałbym zaznaczyć, że rowerem na razie głównie pokonywałem bardzo małe odległości, po drodze rowerowej. Dwa razy byłem na większej trasie, ale to też głównie po asfalcie. Próbowałem wyczyścić łańcuch szczoteczką do zębów, a potem naoliwiłem go olejem, ale problem nie minął, tylko korbki się ubrudziły na czarno (błoto/kurz + olej). Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!
Lucas18 Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Może powinieneś wszystko wyczyścić z zabrudzenia i nasmarować. A jak nie pomoże to zobacz może się przerzutki rozregulowały, albo łańcuch jest trochę za długi. Ja tak robię gdy mi coś z osprzętu nie pracuje tak jak powinno.
daropl Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Napisano 17 Sierpnia 2011 Tak jak napisałem. Wyczyściłem łańcuch i go nasmarowałem, ale to nic nie zmieniło. No chyba, że polać wężem, małym ciśnieniem wszystko związane z łańcuchem, wysuszyć i nasmarować. Tylko czy ja wiem, czy woda o małym ciśnieniu usunie te oleiste zabrudzenia?
pawelpb Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam Jeśli masz tak zabrudzony łańcuch, że zgrzyta, to nie usuniesz tego szczoteczką do zębów. Oliwienie niedoczyszczonego łańcucha też mija się z celem. Użyj wyszukiwarki na forum, o czyszczeniu łańcucha jest masa tematów. PS: Byłeś na pierwszym przeglądzie w serwisie ? Jeśli to nowy rower to po przejechaniu 100 - 200 km (lub nawet i mniej) przerzutki wymagają ponownej regulacji.
daropl Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Napisano 18 Sierpnia 2011 Oddawałem rower na pierwszy przegląd. Tylko zastanawiam się czy to wina łańcucha, gdyż nie jeździłem w jakiś błotnistych warunkach. Raz w deszczu przez 15 minut i to tyle z trudnych warunków.
pawelpb Napisano 19 Sierpnia 2011 Napisano 19 Sierpnia 2011 Spróbuj prostego testu, złap łańcuch dwiema rękami na odstępie około 20cm, skręć w płaszczyźnie poziomej (jakbyś odwijał cukierka ) lub lekko zegnij z płaszczyźnie poziomej. Jeśli usłyszysz chrupanie to znaczy, że jest oklejony piaskiem. Są dwa najpopularniejsze sposoby czyszczenia: 1. maszynka do czyszczenia np. taka jak ta http://allegro.pl/zestaw-do-czyszczenia-lancucha-barbieri-2-oleje-i1766041877.html 2. Zdjęcie łańcucha, wrzucenie go do jakiegokolwiek zamykanego pojemnika (np. butelka), wlanie niedużej ilości benzyny ekstrakcyjnej, ... i shake it, shake it . Tą czynność należy powtórzyć przynajmniej raz. Moja metoda jest taka, że mam dwie plastykowe butelki, zanim wrzucę łańcuch przywiązuję do niego kawałek cienkiego sznurka, tak żebym mógł zakręcić butelkę z końcówką sznurka na zewnątrz niej. Dzięki temu nie muszę po "szejkowaniu" wylewać zawartości żeby wydostać łańcuch. Oczywiście w drugiej butelce czeka świeża porcja benzyny. Po tych zabiegach trzeba łańcuch powiesić gdzieś, żeby dokładnie wysechł. Wtedy nadaje się do montażu i oliwienia. Pierwsza metoda jest łatwiejsza, druga tańsza. Jeśli nie masz na łańcuchu spinki ułatwiającej jego demontaż, możesz udać się do serwisu i wydać ok 15zł na założenie spinki włącznie z jej zakupem. Wygląda to tak: http://allegro.pl/spinka-sram-do-lancucha-7-8-rzed-powerlink-i1759934476.html Pamiętaj, że po naoliwieniu oczyszczonego łańcucha trzeba go dokładnie wytrzeć szmatką, inaczej możliwe, że będziesz go musiał ponownie oczyścić po nawet 10km szosy bo znowu załapie syf. Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.