Skocz do zawartości

[Korba] Race Face Deus xc 2010 / Shimano XT -

sklephuber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

proszę o pomoc w doborze korby

rozważam zakup między:

Race Face Deus XC Koronki Turbine 44 - 32 - 22, długość ramion 175 mm

deus2010crankblkgold488.jpg

a Shimano XT 2010 175mm

1292932053112lwdhiwf6s6.jpg

Co doradzicie? Bardzo prosze o wszelkie opinie dotyczące tych korb, głównie interesuje mnie wasze zdanie na temat RF bo o shimano XT jest mnóstwo, a na temat Deus'a znalazłem może 3 posty.

jest między nimi znacząca różnica w sztywności czy wytrzymałości?

Jak ktoś miał do czynienia z Deus'em to prosze o opinie

moja waga to 105kg

typ jazdy ostre XC + 1-2 razy w roku tygodniowy wyjazd w góry

Napisano

jakie jest porównanie do ścierania/zużywania zębów?

dbasz o napęd to max około 5-6 tys km i to zalezy od stylu jazdy, którą koronke zuzywasz najbardziej - zamien na stalową cięzśza ( to moje zdanie pamietaj ) zreszta 100 kg pod gorki nei smigasz jak cobra

Napisano

po 6 tys km moj xt wygląda jak nowy spokojanie 15tys pociągnie. Wybierz tą korbe która ci się bardziej podoba bo obie są podobnej klasy i z obu będziesz zadowolny

Napisano

dbasz o napęd to max około 5-6 tys km i to zalezy od stylu jazdy, którą koronke zuzywasz najbardziej - zamien na stalową cięzśza ( to moje zdanie pamietaj ) zreszta 100 kg pod gorki nei smigasz jak cobra

Napisano

XT jak najbardziej, ale Deus XC to nie są bardzo sztywne korby. RF ma świetne zębatki, chociaż i XT ma bardzo dobre :) Dla 105kg wziąłbym XT.

Napisano

Sorry, miałem Deusa, potem przesiadłem się na XT (które mam do tej pory) i pamiętam jak RF Deus się wygina przy 85kg. Przy XT tego nie ma.

Ponieważ bardzo nie lubię teoretyzowania, odpowiedz mi: jak wysnułeś ten wniosek?

Napisano

Taki, że jeździłem na obu na podobnej klasy ramach i rf wydawał się sztywniejszy.Przy porównaniu sztywności Należ porównywać przeciwne ramiona, bo ja wiadomo rf ma mocowanie do ośki z prawej strony, a shimano, z lewej.

Napisano

Mówisz konkretnie o Race Face Deus?

Przy porównaniu sztywności Należ porównywać przeciwne ramiona, bo ja wiadomo rf ma mocowanie do ośki z prawej strony, a shimano, z lewej.

Tego nie rozumiem, w jakim celu chcesz porównywać przeciwne ramiona? :blink:

Żeby było jasne, RF ma naprawdę świetne zębatki, sztywne i tak lekkie jak trzeba - zmieniają świetnie. Trudno znaleźć coś lepszego, a i zębatki mają wpływ na sztywność korby. Ale Deusa na pewno nie nazwałbym bardzo sztywną korba - powiedzmy , że jest pod tym względem na niezłym poziomie. Aha, mam (chwilowe, na innej ramie, ale zawsze ;) )porównanie do Aerozine FX i jednak Deus wypada zdecydowanie na plus :) No, ale to ma małe znaczenie w tym przypadku. Więc raczej pod taką wagę bym ich nie polecał.

Przy moich 85-87kg XT 770 są dla mnie bardzo sztywne, cały czas.

To może niewiele znaczy, a test lekko przeterminowany, ale konstrukcja Deusa pod zwykły suport się nie zmieniła, jeśli pominąć małą modyfikację feralnego mocowania ramion:

38840d1100429294-stiffness-test-integrated-cranks-integral-kurbelxc.jpg

http://forums.mtbr.com/weight-weenies/stiffness-test-integrated-cranks-60499.html

Napisano

W shimano prawe ramię jest zintegrowane z osią,a w rf lewe i chodzi o to, że ramię które nie jest złączone jest mniej sztywne od drugiego.Tak mówię o deusie i xt 760.Racja koronki ma świetne, tylko o wiele trudniej je kupić niż shimano.Moim zdaniem z rf będzie zadowolony, a xt klasa sama w sobie.

Napisano

W shimano prawe ramię jest zintegrowane z osią,a w rf lewe i chodzi o to, że ramię które nie jest złączone jest mniej sztywne od drugiego.

Tak, ale korba to korba, jadąc nie analizujesz które strona ci się wygina, a która nie.

Bez przesady też z tym wyginaniem, można to wyczuć przy dużych obciążeniach i jeśli się specjalnie na tym koncentrujesz (przynajmniej przy mojej wadze), ale (do autora tematu) radzę, przeczytaj też to, pokrywa się z moimi odczuciami nt Deusa: http://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/raceface-atlas-deus-differences-compatibility-152472.html

Napisano

WItam,

dzieki za wszystkie odpowiedzi :) w głowie zawitał mi jeszcze jeden pomysł, mianowicie korba: Truvativ STYLO 3.3 GPX

stylo.jpg

Mogę ją kupić zdecydowanie taniej niż nowego XT czy używanego Deus'a stąd też moje zainteresowanie tą korbą. Czy można ją porównywać do XT? jak ze sztywnością i wytrzymałością zębatek?

Pozdrawiam.

Napisano

Ale łożyska suportu są trochę droższe niż Shimano. O ile Shimano kupisz za 50zł to do Truvativa za 100 (?) Z suportu Shimano wybijesz łożyska i wstawiasz tańsze zamienniki za parę złotych to nie wiem czy z Truvativem ten myk przejdzie (teoretycznie powinno, parę osób mówiło że da radę, ale ja nie spotkałem się udokumentowanym przypadkiem ;p).

No i wagowo wychodzi nieco gorzej niż XT. Już bardziej porównywalna jest z SLXem. Co do ścieralności zębatek to o Stylo krążą niezbyt pochlebne opinie, ale zajeżdżasz oryginalne i wstawiasz Shimano lub inne.

A właśnie, czemu nie kupisz SLX? Jest to najlepszy wybór jeśli idzie o jakość, wagę i cenę.

Sam jeszcze do niedawna byłem zapartym zwolennikiem Truvativa (żeby tylko nie kupować Shimano, o!) i ostatnio zdecydowałem się na zmianę korby (obecnie Firex) na Race Face lub Aerozine.

Napisano

poprostu chciałbym kupić coś mocnego i w dobrej cenie:) a tego truvativa STYLO mogę kupić od kolegi za troszke ponad 300zł a nówka zdemontowana z nowego roweru z wystawy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...