buckowina Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam, Jakiś czas temu na tym forum wspólnie z forumowiczami "składaliśmy" mój rower na osprzęcie xt. Po długiej dyskusji wybrałem najlepszy zestaw manetki xt sl-m770, przerzutka xt shadow rd-m773(sgs), łańcuch xt , kaseta deore 9 biegów. Niestety od początku miałem problem z wyregulowaniem przerzutki tzn przerzutka zamiast obsługiwać 9 biegów obsługuje ich tylko 7 tzn. w zależności od ustawienia nie obsługuje: 1,9;1,2;8,9. Wkurzony tym postanowiłem się udać do serwisu (decathlon) i tam stwierdzili że uszkodzona jest manetka (nie miałem wglądu na proces regulacji)powiedzieli że manetka zacina się na 2 ostatnich biegach, po długiej dyskusji i rozebraniu przy nich manetki okazało się że manetka podaje linkę prawidłowo i udało mi się odzyskać kasę. Stwierdzili że nie są w stanie stwierdzić czemu całość nie działa. Po odebraniu roweru tego samego dnia pojechałem do innego serwisu rowerowego (konstancin-Jeziorna) I tam po długim procesie regulacji gość przełożył moją xt na acerę i o dziwo wszystko działało-przerzutka przechodziła całą kasetę (w międzyczasie wymienił końcówki-które były za małe i linkę). Zadziwiony tym faktem postanowiłem się zgłosić tutaj. Gość z ostatniego serwisu powiedział żeby zwrócić uwagę na to że przerzutka jest 10 biegowa. Osobiście sądzę że nie powinno to mieć wpływu na jej działanie gdyż manetki są od kompletu tylko że 9 biegowe i podają tyle linki ile potrzeba. Jako możliwą przyczynę może podsunąć to że hak jest delikatnie krzywy ale w serwisie powiedzieli że nie powinno to mieć wpływu (gość który siedzi w rowerach ok 20 lat powiedział że nigdy czegoś takiego nie widział). Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam Buckowina PS. Jeśli będą potrzebne zdjęcia, mogę je dodać w każdej chwili.
tobike Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 acera nie jest na 9 rzędów więc nie mogła obsługiwać wszystkich koronek, jeżeli to było alivio i były dostępne wszystkie przełożenia to znaczy że coś jest nie tak z regulacją lub manetką, co się dzieje kiedy próbujesz zmienić te dwa ostatnie przełożenia, manetka klika, przerzutka się przesuwa wtedy, łańcuch tyrkocze próbując wskoczyć? napisz jeszcze raz jakich przełożeń nie obsługuje bo nic nie rozumiem z tej zapiski
buckowina Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Napisano 12 Sierpnia 2011 przerzutka to była acera na 90% może model na 2011 obsługuje 9 biegów.Jeśli chodzi o przełożenia to: przerzutka skacze pomiędzy biegami ciężko mi okraślić na których ale są to te 2 brakujące biegi bodajże przeskakuje na 3i4 tzn jak dochodzi do skrajnego przełożenia to linka jest napięta i na manetce jest ostatnie przełożenie- coś w tym stylu jak by było coś z indeksacją. Przerzutka działa mniej więcej tak jak by obsługiwała 7 biegów a nie 9 tzn. w zależności jak się ustawi są to biegi 1,2 1,9 8,9. Postaram się nagrać filmik z pracy przerzutki. Edit: Filmiki właśnie się wgrywają niestety mój aparat robi tylko filmy w hd więc filmy zajmują razem ponad 300mb powinny się do wieczora załadować
Andrew Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Masz manetki 9 biegowe, kasetę 9 biegową, a przerzutkę masz Dyna-Sys 10 biegową. To nie ma prawa działać - było o tym pisane setki razy.
M333 Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Jak wyżej, Andrew dobrze mówi. Jest wielu "fachowców" i fachowców. Tych pierwszych przerasta często wymiana dętki. Ci z drugiej grupy wszystko umieją, znają wiele niestandardowych sposobów naprawy, ale nie siedzą w nowościach. Za kilka lat będą w stanie połączyć przerzutki dyna-sys z pilotem od telewizora i gumą od majtek. Z powodzeniem:) Teraz wątek poboczny. Nie widzę powodu, dla którego przerzutka tylna acera miałaby nie współpracować z 9 biegami. Mam staruteńką- ok 20letnią- tylną deore dx, rd-m650 (moja zapasowa przerzutka, "ulubiona" część rowerowa). Zaprojektowana dla 7rzędów. Zaprzęgnięta na próbę z 9rz. kasetą, koronka maksymalna 32T. Oczywiście działa. Więc niby dlaczego miałaby nie działać współczesna przerzutka zrobiona dla 8rz? Przypominam, że "rozpiętość" 8 i 9rz. jest taka sama, tylko odległości między koronkami w kasecie inne.
buckowina Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Napisano 12 Sierpnia 2011 cholera czyli źle mi poradzili na forum?! ... Co teraz bardziej się opłaca kupno przerzutki 9 rzędowej czy manetek 10 rzędowych i zablokowanie jednego biegu?
M333 Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Przerzutka dynasys, kaseta "zwykła" i manetka zwykła nie są ze sobą kompatybilne. Jakim więc sposobem przerzutka dynasys, kaseta dynasys i manetka "zwykła" ma ze sobą współpracować? Będzie kolejna wariacja tego co masz do tej pory, czyli niedziałające rozwiązanie. Musisz wymienić albo przerzutkę tylną na zwykła (np rd-m772) albo kasetę wraz z manetką (całość będzie dynasys). EDIT: W archiwalnym wątku polecano Tobie "zwykłą" xt, czyli rd-m772. Nikt nawet słowem nie wspomniał o rd-m773.
buckowina Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Napisano 12 Sierpnia 2011 rd-m773 to jest ta co ja mam... Też się dałem na to nabrać... i skończy się to 220zł wyrzuconymi w błoto...
tobike Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 we swoim wcześniejszym wpisie miałem na myśli manetki acery bo kolega nie sprecyzował co było podmienione
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.