nienarodzony Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam. Dostał mi się w ręce rower z taką mufą suportu: Zdjęcia przypadku Wiem, że sytuacja opłakana, ale chciałbym, żeby udało się zamontować nowy suport, chociażby na stałe. I teraz mam 1 problem, za nic nie mogę wykręcić tej pozostałości po misce suportu(tak się to nazywa?). Z opowiadań wiem, że suport został źle wkręcony, a później usuwany na siłę. Jak proponujecie usunąć ten złom z mufy? czy według was gwintowanie uda się po tej stronie mufy? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
tobike Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 mufa jest w fatalnym stanie to praktycznie złom, może wywiercenie, wyfrezowanie tego a nowy osadzić na kleju bo gwintować może już nie być co, rant mufy też został uszkodzony więc też trzeba frezować
mariuszpk Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Wszystko zależy ile jest dla ciebie warta ta rama. Ona jest ze stali? Jak tak do lepiej. Wersja w profesjonalnym warsztacie. Przegwintują Ci pozostałości po starym suporcie na odwrotny gwint. Wkręcą zaj.... śrubę, lekko podgrzeją mocnym palnikiem i gotowe. Wersja domowa. Zacznij od dokładnego umycia smaru np benzyną. Dół mufy suportu jest wgięty do środka. Można to spróbować odgiąć np kluczem francuskim i metrową rurą, tylko rób to przez szmatę, kawałek drewna lub gumę. Jak pozostałości po suporcie nie będą chciały się dalej wykręcić przy pomocy młotka i śrubokręta to można użyć mini szlifierki (zobacz na allegro) trzeba uważać tylko żeby nie przesadzić i nie uszkodzić bardziej gwintu mufy suportu. Po 2 godzinach szlifowania i grzebania śrubokrętem powinny być efekty. Gdy pozbędziesz się już pozostałości starego suportu oceń gwint. Umyj jeszcze raz w benzynie najlepiej ekstrakcyjnej lub odtłuszczaczu. E95 jest tłusta. Jak się okaże, że nowy suport wkręca się ale jest luźny to już jest dobrze. Natłuść nową miskę suportu. Na pozostałości gwintu w mufie nanieś distal lub inny klej dwuskładnikowy o parametrach metalu. Odczekaj 24 godziny. Ciesz się nowym gwintem. Przy małych problemach z gwintem zastosuj czerwony klej do gwintów. Dalsza wersja dla profesjonalistów lub gdy suport nie będzie pasował. Planowanie mufy i gwintowanie na gwinty włoski. ps. Jak pomogłem to proszę nacisnąć mały plusik w dole postu. Errata. Zapomniałem wpisać zdanie: Natłuść nową miskę suportu. Na pozostałości gwintu w mufie nanieś distal lub inny klej dwuskładnikowy o parametrach metalu. Skręć wszystko razem jak klej zacznie przysychać. Odczekaj 24 godziny. Ciesz się nowym gwintem. Przy małych problemach z gwintem zastosuj czerwony klej do gwintów.
nienarodzony Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Napisano 11 Sierpnia 2011 Dziękuje serdecznie za odpowiedź. No właśnie śrubokrętem i młotkiem ten "metal" nie chce wyjść, trochę przejechałem już, ale się zaklinowało i dalej nie idzie. Wcześniej też myślałem o mini szlifierce i chyba tak zrobię. Przepiłuje to w dwóch miejscach i spróbuje podważyć śrubokrętem. Na ramie mi zależy bo to dosyć sprawny rower, wiem, że do skakania po górach się nie nada, ale do jazdy drogą itp będzie w sam raz A mam jeszcze takie pytanie, jest możliwość takiego sklejenia, żeby można później było wykręcić suport ? np wkręcić na lekko wyschnięty klej, a po chwili wykręcić, żeby został sam gwint i poczekać, aż do końca wyschnie? tak teraz teoretyzuje, ale wydaje mi się, że to ma sens.
mariuszpk Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Powinno wystarczyć posmarowanie misek suportu olejem. Klej nie będzie się trzymał I da się wykręcić suport. Na wszelki wypadek rozwierć jakąś nakrętke I nasmaruj ją klejem a śrubę olejem. Zrób kilka testów po np 12 I 24 godzinach. Poćwiczysz ile trzeba czekać przed wkręceniem w klej gwintu. Wszystko zależy od rodzaju kleju i temperatury. Zostaw sobie odrobine rozrobionego kleju na boku. Będziesz mial próbkę żeby sprawdzić czy już dobrze stwardniał. Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.