Skocz do zawartości

[Lampa tylnia] - problem

mja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Mam niespotykany problem: w rowerze Kross Trans Alp mam oświetlenie na dynamo, które przyszło razem z rowerem. Po wczorajszej burzy i jeździe w deszczu tylna lampa (postojowa) nie przestaje świecić. Nie wiem jak to możliwe, ale od ponad 12 godzin się świeci. Podczas kupna roweru powiedziano mi, że wyłącza się ono do 5 minut od wyłączenia opcji oświetlenia. Kompletnie nie rozumiem jak to działa i co powinnam zrobić. Przecież światła te się wypalą. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Dziękuję.

Napisano

Dynama w piastach posiadają kondensator, który ma zapewnić zasilanie na czas zatrzymania się na krótki czas np na światłach. Nie są one jednak stosowane we wszystkich dynamach i być może w twojej lampce jest dodatkowy akumulator czy bateria, która ma za zadanie zasilać ją przy braku kondensatora. Byś może układ, który ma ją wyłączyć po 5 minutach zablokował się i dlatego od 12 godzin masz jasność. Spróbuj odłączyć lampkę od dynama i zobacz czy zgaśnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...