Skocz do zawartości

[Piasta]Sram S-7 smarowanie

jarad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wiele słyszałem o smarowaniu piast z przekładniami planetarnymi, a ściśle dyskusje o tym, czym smarować (oleje przekładniowe, smary i tego typu chemikalia się przewijały), ale nadal nie wiem jak to smarować. Może rozwiejecie moje wątpliwości czy piastę należy rozkręcić i w jakim stopniu, czy może rzadszy olej lać przez dziurę po wodziku? Z opisu znalezionego w internecie wynika, że nie mam najmniejszej ochoty tego całego rozmontowywać, z drugiej jednak strony na aukcjach przewijają się wyczyszczone i nasmarowane piasty, stąd moja niewiara w to czyszczenie, albo w to, że samo złożenie piasty trwa 6 godzin.

Do tej pory miałem jedynie kasetę, w której większość jest na wierzchu, a poza tym nie traktowałem tego sprzętu szczególnie dobrze (pewnie to też się czyści nie tylko płynem co silników z wierzchu), ale postanowiłem zmienić się na lepsze, więc podpowiedzcie proszę jak to czyścić i smarować.

Pozdrawiam.

Napisano

Też posiadam piastę planetarną (Alfine) i z reguły póki działa to nie ruszać :D:D Oczywiście w zależności ile jeździsz co dwa lata pasuje nasmarować, ale sam bym się tego nie podjął, pomimo, że staram się wszystko samemu robić przy rowerze, to ta piasta i centrowanie wolę oddać specjalistom i nawet wysłać piastę do Warszawy.

Napisano

A jednak ludzie to robią sami, sądząc z wszelkich grup/forów, chociaż dokładniejszych informacji się nie dokopałem. Kupuję używkę, w starej 5 biegowej clickbox się rozpadł na skutek upadku, a nie mogę znaleźć podobnego. Z części informacji wynika, że raz na jakiś czas trzeba to przesmarować, chyba, że ta zasada dotyczyła starszych Sachsów 3 biegowych.

Napisano

serwisowałem 5 biegowego Sachsa Pentasport i Shimano Nexuxa 7biegowego. W obu przypadkach serwis zajął mi około 4godzin.

No to już jest rozsądniejszy czas. A zdradzisz może jak to smarować i jak to czyścić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...