hanss Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 witam, planuje zakup uzywanego roweru i w trakcie kontaktu ze sprzedawca uzyskalem informacje, ze manetki i przerzutki nie do konca ze soba wspolgraja. Efekt jest taki jakby manetki nie byly w stanie naciagac przerzutek i udaje sie zmienic gora dwie z tylu i tyle sam oz przodu. Osprzet jest nowy. Czy mozliwe aby byl niekompatybilny czy tez zawsze jest mozliwosc odpowiedniej regulacji. Moja wiedza co do osprzetu jest taka: - klamkomanetki: ST-EF20 shimano - przerzutki: "SIS lub DUAL SIS" i zdjecia: przerzutka: http://imageshack.us/photo/my-images/402/przerzutka.jpg/ manetki: http://imageshack.us/photo/my-images/84/manetki.jpg/ Jeszcze korzystajac z okazji chcialbym sie zapytac co sadzicie o tej ramie ? Ja pierwszy raz sie z taka spitykam i musze przyznac, ze mnie zaintrygowala: http://imageshack.us/photo/my-images/84/ramah.jpg/ Niestety nie jest to alu, tylko chromo molibden co podnosi mase roweru w okolice 18kg.
ProjeC19 Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Być może to kwestia naciągnięcia linki. Czyli przeprowadzić regulacje przerzutki, ale to jakieś chyba wiekowe przerzutki, w dodatku wolnobieg z tyłu... Rama śmieszna trochę pierwszy raz widzę mówiąc szczerze Więc nie pomogę co do ramy Ile masz kasy na ten rower??
hanss Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 To jest rower z serii "uzywka do 600pln" O co chodzi z wolnobiegiem z tylu ?
ProjeC19 Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 o te zębatki z tyłu na tylnej piaście... (Dlatego tak napisałem ponieważ w piaście na wolnobieg krzywią się ośki często, pękają... Wolnobiegi szybciej się zużywają, a piasty pod nie nie są najwyższych lotów, ale jeździć się da hehe) Do 600 zł i tak ciężko chyba by coś znaleźć z kasetą, ale i tak chyba bym szukał czegoś innego do czego potrzebujesz ten rower, znaczy się gdzie będziesz jeździł ?? i ile...
hanss Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 Planuje zupelnie amatorsko smigac po trasach trojmiejskich - sciezki nadmorskie i okoliczne lasy w granicach 20-30km dziennie. Chyba zaryzykuje ten wynalazek i bede liczyl na to, ze uda sie to jakos wyregulowac
ProjeC19 Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Planuje zupelnie amatorsko smigac po trasach trojmiejskich - sciezki nadmorskie i okoliczne lasy w granicach 20-30km dziennie. Tym bardziej nie brał bym tego wynalazku, ponieważ amortyzacja Ci się nie przyda, a jest tu jakaś dziwna a za te pieniądze to na pewno nie rewelacyja/trwała.
Mod Team Odi Napisano 31 Lipca 2011 Mod Team Napisano 31 Lipca 2011 Nie chciałbym tego wynalazku za darmo, tym bardziej niesprawnego. Twoje pieniądze - Twój wybór, jednak ja odradzam.
hanss Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 Dlaczego tak wam nie pasuje ? Powaznie przymierzam sie do zakupu i rozwazam wymiane przerzutek na cos lepszego w przyszlosci. Musze przyznac, ze ta orginalna rama bardzo mi sie spodobala. Jesli nie ten to gdzie szukac takiej ramy do zlozenia czegos swojego ?
Mod Team Odi Napisano 31 Lipca 2011 Mod Team Napisano 31 Lipca 2011 Nie myśl o składaniu roweru przy takim budżecie bo wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle. Za 600zł można kupić lepszy, normalniejszy i przede wszystkim sprawny rower używany. A jeżeli jesteś pewien, że rzeczywiście będziesz regularnie robił te 20-30km dziennie, liczmy skromnie 2-3 kkm rocznie to warto dołożyć drugie tyle i kupić nowego podstawowego Krossa czy coś z podobnej półki. I przy takim budżecie szukaj roweru jak najprostszego - bez tarczówek, amortyzacji i innych nie działających gadżetów.
hanss Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 Sluchajcie, ten rower nie jest w az tak oplakanym stanie. Z tego co mi wiadomo to ma: - nowy amor z blokada - capa - nowy mostek - FSA CARBON -ALU - kierownica Merida X Mission - do regulacji nowe przerzutki/manetki No i ta rama i ogolny bardzo mi sie podoba Przy skladaniu wlasnego roweru na pewno bylby inny budzet, bardziej rozlozony w czasie, a ten bike ma byc na teraz. Dlatego zastanawiam sie, gdzie mozna by szukac podobnej ramy tylko np. ALU. Kilka tygodni temu skradziono mi Kellysa Scorpio, ktory smigal niezawodnie od wielu lat i szukam czegos ciekawego za nieduze pieniadze "na teraz".
ProjeC19 Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Tyle, że ryzykowna jest ta rama Kolega Odi dobrze Ci radzi i tego się trzymaj
hanss Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 No nic. Chyba kolegow poslucham - poki co walcze sam ze soba Chyba bede wybieral w takim razie miedyz tymi dwoma zawodnikami: http://allegro.pl/mam-na-sprzedaz-rower-scott-i1744466420.html http://allegro.pl/specialized-hardrock-shimano-alivio-amor-19-cali-i1743312241.html ale nie wiem czy to juz nie [OT]..
Mod Team Odi Napisano 31 Lipca 2011 Mod Team Napisano 31 Lipca 2011 Dużo rozsądniej chociaż ja bym się mocno zastanawiał czy te stare złomki są aż tyle warte. Jakiś czas temu przeglądając rowery celem znalezienia czegoś do celów służbowych wyszukiwałem znacznie lepsze jednoślady. Specialized dla mnie jest skreślony. Zabytkowa stalowa rama z główką na 1" w moich oczach go dyskwalifikuje. Z kolei wielki jak nosorożec Scott (zwróć uwagę na rozmiar ramy) jest niby trochę lepszy, ale wylewność sprzedawcy przy opisywaniu sprzętu nie zachęca do dokonania transakcji.
hanss Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 Dzieki, nie zwrocilem uwagi na to, ze rama jest metalowa. Faktycznie odpada. No wylewnosc przy drugim biku faktycznie powala. Wyslalem zapytanie o rame, bo ja potrzebuje w granicach 19". Mam jeszcze na oku cos w mojej okolicy. Jak nie wylicytuja za wysoko to moze ten: http://allegro.pl/rower-scott-bardzo-tani-tani-rower-markowy-i1743395008.html
Mod Team Odi Napisano 31 Lipca 2011 Mod Team Napisano 31 Lipca 2011 Oczywiście że rama jest metalowa, a nie plastikowa czy drewniana, tylko to stal, a nie aluminium. Ostatnia propozycja wydaje się najlepsza, pod warunkiem, że będzie to w jakimś przyzwoitym stanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.