Skocz do zawartości

[napęd] problem z tylnią piastą na kulkach

Fendit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie:)))

Mój problem jest nastepujący, Miałęm wykrzywioną ośke i kolo ciągle mi się odkręcalo, zakupiłem nowa i dalej jest to samo, nie wiem czy ja tego nie umiem skladać czy co, problem jest głownie z koronkami od strony wolnobiegu, mówią ze trzeba tam włozyć 9 kulek i tak zrobiłem i dalej to samo odkrecało sie ale przeciez od strony wolnobiegu to jest tyle tam miejsca ze mozn by było spokojnie 2 zedy tych koronek naukładac, na czy to polega, moze trzeba tam włozyć wiecej kulek albo co, moze ma ktoś tego rysunek albo schemat.

Bardzo prosze o pomoc, juz tyle na tym nerwów zjadlęm ze powoli zaczynam miec dosyc kolarstwa i wszystkiego co jest zwiazane z rowerem:(

Bardzo prosze o pomoc co z tym fantem zrobic:)))

Napisano

Odkręca się ?? dziwne ;P a kontujesz konusy ?? tzn po zakręceniu konusa od strony wolnobiegu masz tulejkę i kolejną nakretkę która służy do zakontrowania konusa żeby się nie odkręcał ani zakręcał... tak samo robi się z drugiej strony :) Przynajmniej ja tak robię... Wolnobieg to wredny sprzęt, przez niego krzywią się ośki i w ogóle dlatego najlepszym rozwiązaniem przejść na kasete:)

Napisano

Mój problem jest nastepujący, Miałęm wykrzywioną ośke i kolo ciągle mi się odkręcalo,

Mam rozumieć, że robiły Ci się luzy na piaście. Od strony wolnobiegu nic nie ma prawa się odkręcać bo konus powinien być na stałe zakontrowany. Więc jeśli robi się luz to winny jest lewy konus, który może żle zakontrowałeś. Sprawdz jeszcze jakość kulek i konusów oraz bieżni. Osobiście kiedyś śmigałem z niekompletną ilością kulek i problemu nie było więc ich ilość to nie przyczyna takiego stanu rzeczy.

Tu masz wszystko konkretnie i obrazowo przedstawione: http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowym oraz wolnobiegu http://www.forumszosowe.org

Bardzo prosze o pomoc, juz tyle na tym nerwów zjadlęm ze powoli zaczynam miec dosyc kolarstwa i wszystkiego co jest zwiazane z rowerem

Bez paniki jak masz się tak męczyć to pozostaje Ci zakup czegoś nowego i to nie na wolnobieg tylko na kasetę. Ja do moich wszystkich piast na kasetę i z kulkami nawet nie zaglądam jak nie zaliczą przynajmniej 10 kkm a i czasem prędzej zmienię całe koło niż je rozbiorę. Zniknie też kłopot z krzywymi i łamiącymi się ośkami.

Napisano

Dokładnie kolego beskid tyle że od strony wolnobiegu u mnie konus nie jest zakontrowany na stałe... Miełem kiedyś oś taką że był na stałe i nie dało się go ruszyć, więc różnie bywa:)

Napisano

ale jest jeszcze taka sprawa ze od strony wolnobiegu, no tak ułozylęm te 9 kulek, zakreciłem wolnobieg, no i jest taka sprawa ze ta nakretka od strony wolnobiegu nie wystaje wiec jak chce cakrecic kolo to tylko o zebatke dotyka, nie czaje jak to powinno być z tyi kulkami

jak ja pojade na cross rowerowy:((( z takim rowerem, mam go od roku i same problemy sie zaczynaja, ciagle przebijam opony, a teraz ta głupia piasta

Napisano

jest konus, puzniej ta tuleja i sróba kontryjaca, i to nie wystarcza, wszystko schpowanie jest w wolnobiegu, nie wystaje a przypominam ze kulki tam są, juz 5 razy to rozbietrałem i skladałem do kupy i dalej to samo, raz wlozyłem 2 koronki ale nie wyciagałem ich z tych no nie wiem jak to sie nazywa to włozyłem tam 2 sztuki koronek to wtedy było ok ale po chwili wszystko padlo:(

Napisano

nie no dwie tam nie mogą być... dajesz tam wianek albo 9 tych kulek zakręcasz konus i tu masz za krótką tulejkę, więc trzeba coś kombinować, może jakieś podkładki, moze znajdziesz dłuższą... póżniej dajesz tą nakrętkę do zakontrowania:) W sumie to nie wiem jak to Ci się stało że możesz mieć za małą tulejkę wymieniałeś coś ?? a może przełożyłeś tulejkę z lewej na prawą stronę?? Czy kupiłeś używany rower??

Napisano

rower jest roczny, czyli prawie nowy, stan wizulany jest idealny, nic mu nie jest, to znaczy dawałem podkładki to dalo to cos ale nie na długo, musis być coś nie tak z tą piastą albo co, moze te kulki ją wyrobiły, ale to nie mozliwe rower ma najwyzej przejechane 4 tys km, kupiłem nową oske ale to tez nic nie dało, nie wiem co robic, bede jeszcze kombinował:)

Napisano

Fendit. co do tej tulejki to jest niemożliwe aby nie grało jak wymieniłeś ośkę a starą zostawiłeś.

jest taka sprawa ze ta nakretka od strony wolnobiegu nie wystaje wiec jak chce cakrecic kolo to tylko o zebatke dotyka, nie czaje jak to powinno być z tyi kulkami

Jest tylko kolego jedno wytłumaczenie bo to prosta konstrukcja jak budowa cepa - za bardzo w lewo przesunąłeś konus i dlatego się schowała do środka wolnobiegu. Musisz go wykręcić w stronę wolnobiegu a kulki nie mają tu nic do rzeczy.

Napisano

ok bede myslał jutro nad tym, przesune to w prawą strone, moze coś to da, ja wiem ze to jest proste, ale takiego problemu to jeszcze nie maiłem

dziekuje za pomoc i pozdrówka, jak ktoś bedzie cos jeszcze widział to niehc pisze:)))

Napisano

Ale zaraz beskid albo ja źle zrozumiałęm albo Ty :P jak by konus przesunął to ośka by zmieniła swoją długość np od strony wolnobiegu... Że np nie było by miejsca na nakręktkę żeby zakręcić koło do ramy, a jemu moim zdaniem brakoje miejsca między konusem a ramą... rama opiera mu się o wolnobieg ...

Napisano

włąsnie własnie tez tak mysłąem ze przesuniecie nic nie da, ze to tylko oske przesunie, wiem tyle ze tam jak sie wsadzi te kulki to jest tam jeszcze duzo miejsc ze mozna by bylo ulozyć jeszcze 1 rząd,

Napisano

ProjeC19. długość tak ale od strony wolnobiegu była by krótsza a z lewej strony dłuższa. Miałem z głupoty taki przypadek: pękła mi ośka, wymieniłem ale zamiast dać starą tulejkę dałem krótszą, która ledwie wystawała i zgubiłem jedno przełożenie. Jeśli ośka nie jest krótsza od starej to w jaki sposób to nie działa? Tylko to przychodzi mi do głowy. Nie wiem może te dzisiejsze wolnobiegi to jakaś inna konstrukcja od tych starszych bo mi wymiana ośki zajęła z okładem 15 min.

włąsnie własnie tez tak mysłąem ze przesuniecie nic nie da, ze to tylko oske przesunie, wiem tyle ze tam jak sie wsadzi te kulki to jest tam jeszcze duzo miejsc ze mozna by bylo ulozyć jeszcze 1 rząd,

Konus dobija do kulek potem jest tuleja i śruba kontrująsa więc jak przesuniesz konus w prawo to chyba tulejka powinna wyjść poza wolnobieg tak czy nie??

Napisano

jutro zrobie to jeszcze raz a jak ie wypali to zostaje mi zakup kkołą na łozyskach, predzej czy puzniej i tak to zrobie, ale jest to wydatek rzedu 300 zł za kompleT:(((

Napisano

no mi coraz krócej zajmuje :P dopóki się nie doczekam swojej kasety upragnionej :D to będzie coraz krócej heh:) Ale nie rozumiem twojej koncepcji co da że przesunie ośkę w prawo ?? to mu nie zmieni odległości miedzy konusem a ramą (hakiem ramy)

Napisano

Dobra poddaje się ale z innej beczki. Moim zdaniem wszystko rozchodzi się o tulejkę więc teraz pytanie czy jak skombinował by dłuższą to wyjdzie poza wolnobieg bo moim zdaniem tak.

Może ktoś pomoże bo jak na razie tylko dwie osoby męczą temat i już brak pomysłów :whistling::wacko:

Napisano

ProjeC19. czytałeś ten mój przypadek?? I teraz tak: przez krótszą tuleję zgubiłem jeden bieg ( 7 na manetce a w rzeczywistości 6 zębatka a i potem oczywiście łańcuch między najmniejszą zębatką a szprychami), więc gdybym przesunął konus o parę mm. w prawo to i z tą krótszą tulejką wszystko by grało. Myślę, że tu jest podobnie tylko odległość większa.

Napisano

No źle to sobie wyobrażasz odkręci konus w prawo owszem ale ośka pójdzie przecież w lewo... zmniejszy się tylko długość ośki z prawej strony... ale odległość między konusem a ramą się nie zmieni i nic to mu nie da... jak chcesz mogę zrobić rysunek i Ci wysłać :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...