Skocz do zawartości

[amortyzator] Sr Suntour Raidon RL air SF8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam Rockridera 5.2 i mam zamiar właśnie zmienić amorka, jako że ważę ok 90 kg stwierdziłem, że powietrze będzie w sam raz. Mam ochotę na tego Raidona, tylko że pojawiła mi się pewna zagwozdka. Trafiłem na model teoretycznie z 2008 roku z pivotami, biały. Na stronie producenta nie widzę białych modeli do 2010r. Przeszukując net także nic nie znalazłem o białym modelu z tego roku. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Ew. jaki inny amor pod 90 kg za ok 500 pln? Jeżdżę trochę szosa, trochę teren tak 60/40%.

Napisano

Dzięki, właśnie tak mi coś nie grało. Zapomniałem dopisać, że potrzebuję wersję z pivotami, póki co nie mam siana na zmianę hampli na tarcze, a taki Epicon z pivotami to już 650 pln. Ten dziwny Raidon stoi za 440, napisałem bardzo pytającego maila do sprzedawcy ;)

Napisano

Hehe, że też wcześniej go nie ujrzałem :P wszystko jest jak być powinno, bierze się i nie ma co rozkminiać. A jak mi sprzedawca napisze skąd on to białego z 2008r wytrzasnął to wiedzą się podzielę ;)

Napisano

Mógł być poserwisowy i zmienili dolne lagi. Ja teraz miałem taką historię bo wysłałem na serwis SF8 RL z luzem w prawej goleni. Odesłali mi w ramach gwarancji amora ze zmienionymi całymi dolnymi goleniami z rocznika 2011. Niestety chłopcy z serwisu nie raczyli po naprawie sprawdzić jaki jest jej efekt i okazało się po założeniu amorka na rower, że dalej ma luzy. Wystosowałem im soczystego emaila (tutaj dziękuję właśnie temu samemu sprzedawcy - centrum-rowerowe - za sprawne pilotowanie) pełnego żalu i rozczarowania firmą Suntour, na tyle sugestywnego że wymienili mi całego amora na model 2011 LOD :)właśnie do mnie jedzie. Suma summarum, zachowali się honorowo. Ale do czego zmierzam, nie kupuj modelu 2008, a 2011 właśnie. Model z białymi lagami to raczej składak.

Napisano

Hehe, różnie bywa z serwisami. W zeszłym roku po odbiorze roweru z serwisu prawie się powbijałem w samochody na parkingu tak "pięknie" chodził, biegi jakby ze sprzęgłem, klamki hamulca na 2 razy wokół gripa można było zawinąć itp ;) W każdym razie Raidon SF11 LOD AIR z linka @maciejskiego rusza jutro do mnie :) Co do tamtego dziwaka, sprzedawca na pytanie o co chodzi z białym SF8 stwierdził, że wcale takiego nie sprzedaje, choć w mailu poprzednim odpowiedział mi na pytanie go właśnie dotyczące :P

Napisano

Właśnie o tym mowa. Po serii pytań sprzedawca mi odpowiedział, że białego nie ma na aukcji czym trochę mnie zmylił. Myślę, że nie warto w niego wnikać, za 3 dyszki drożej kupiłem model z tego roku w centrum rowerowym i jestem zadowolony, daje rade :)

Napisano

Właśnie o tym mowa. Po serii pytań sprzedawca mi odpowiedział, że białego nie ma na aukcji czym trochę mnie zmylił. Myślę, że nie warto w niego wnikać, za 3 dyszki drożej kupiłem model z tego roku w centrum rowerowym i jestem zadowolony, daje rade :)

Na stronie sklepu mają tego 2008 za 399zł a to już jest różnica prawie 100zł i do tego RL, co dla mnie jest dużym plusem.

Napisano

Jak popatrzysz na stronę producenta:

http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Forks/1592/RAIDON.html

to zobaczysz, że nie było białego modelu z 2008r, taki się pojawił w 2010. Nie wiem, też mnie to intrygowało, szukałem, google w wyszukiwaniu grafiki nie znalazło białego z tego roku, na youtube też jest tylko jeden test białego z tego roku zamieszczony właśnie przez mtbikes. Wszystko to, panie, jest grubymi nićmi szyte ;)

Napisano

Pozwolę sobie zacytować e-mail od mtbikes:

''Witaj, ten Raidon był kupiony u użytkownika "bike_firma" na allegro na

początku zeszłego roku, też byłem nieco zaciekawiony jego kolorem, bo

rzeczywiście na stronie producenta takiego koloru wymienionego nie

było. Z tego co udało mi się wygooglować na Amerykę Południowej były

aż 3 wersje kolorystyczne: czarny, biały i srebrny. Ten Raidon siedzi

w rowerze opisywanym u nas na forum w tym poście:

http://forum.mtbikes.pl/topic/1908-magnum-diamond/page__view__findpost__p__20723

Podobnie jest z najnowszymi epiconami:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280530686232+&clk_rvr_id=250660591783

, więc myślę, że spokojnie możesz kupować tego białego Raidona.''

Czyli raczej nie ma się co sugerować kolorem.

Mam pytanie w sprawie jeszcze innego Raidona: Raidon_RLD_Coil_2011

http://www.centrumrowerowe.pl/013238/Suntour_Raidon_RLD_Coil_2011_bialy_z_piwotami_blokada_z_manetki_regulacja_odbicia_skok_100mm_2590g/Produkt.aspx

Czy sprężyna w tym amorku będzie odpowiednia dla 80kg raidera? Czy nie licząc wagi jest jeszcze coś, co przemawia za amortyzatorem powietrznym?

Napisano

Czy sprężyna w tym amorku będzie odpowiednia dla 80kg raidera? Czy nie licząc wagi jest jeszcze coś, co przemawia za amortyzatorem powietrznym?

Mam powietrznego Raidona i myślę, że to naprawdę fajna opcja (na pewno lepsza niż sprężyna). Za powietrzem przemawia nie tylko waga, ale również fakt, że możesz zależnie od tego ile powietrza wpompujesz wyregulować siłę amortyzacji (w sprężynach te pokrętła regulujące to taka prowizorka, za dużo tym nie zrobisz). Kolejna sprawa to powietrze lepiej amortyzuje niż sprężyny, które zawsze po jakimś czasie zaczynają działać gorzej i gorzej. Ja z mojego amortyzatora jestem bardzo zadowolony (mam go co prawda dopiero jakieś 4 miesiące i ma przejechane około 4000km, ale jak na razie nie ma luzów i ani razu nie musiałem go podpompowywać) poza tym, że widać że golenie powoli zaczynają się ścierać, ale to moja wina, bo nie używam żadnych sprayów do regularnego spryskiwania goleni ;D

Napisano

Z tego co się orientuję sprężyny raczej są robione pod lżejszych bajkerów. Większa masa wymaga zmiany sprężyny na twardszą, a jeszcze weźmie i się masa zmieni i co wtedy? Sam ważę ok 90kg dlatego zdecydowałem się na powietrze. W razie wahań wagi możesz to szybko skorygować dopompowując amor lub spuszczając powietrze.

Jeśli dalej chcesz kupić amor z linka którego podałeś wcześniej:

http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2008-super-i1718881272.html

to radzę byś się dopytal sprzedawcy o ten amor. Mi w pierwszym mailu napisał, że wszystko spoko, biały ma i pivoty i mocowanie do tarczowych, a w następnych już gdy mu napisałem, że o ile wiem nie było białych raidonów w 2008r napisał mi że dlatego takiego nie ma na aukcji. Zapytaj się o co kaman, bo widocznie sprzedawca sam nie wie co ma.

Mam pytanie w sprawie jeszcze innego Raidona: Raidon_RLD_Coil_2011

http://www.centrumro...0g/Produkt.aspx

No to całkiem ogarnięty amor, no i ma regulację odbicia, całkiem przydatne. Ale czy pod Twoimi 80kg będzie chulać jak należy pojęcia nie mam, nie słyszałem nic kompletnie.

Napisano

Jak popatrzysz na stronę producenta:

http://www.srsuntour...592/RAIDON.html

to zobaczysz, że nie było białego modelu z 2008r, taki się pojawił w 2010....

To ja też dorzucę swoje trzy grosze. Różnie to bywa ze stroną producenta. Może nie zamieszczają tam wszystkiego? Np wg strony producenta amor RAIDON RLD air 2011 (tutaj) nie ma wersji z pivotami, ale wersja tego amora z pivotami jest sprzedawana w Cykloturze (tutaj). Inny przykład to, że mam amor XCM 2007 z czarnymi (górnymi) goleniami a wg strony producenta takie nie istnieją (istnieją tylko ze srebrnymi).

Napisano

To ja też dorzucę swoje trzy grosze. Różnie to bywa ze stroną producenta. Może nie zamieszczają tam wszystkiego? Np wg strony producenta amor RAIDON RLD air 2011 (tutaj) nie ma wersji z pivotami, ale wersja tego amora z pivotami jest sprzedawana w Cykloturze (tutaj). Inny przykład to, że mam amor XCM 2007 z czarnymi (górnymi) goleniami a wg strony producenta takie nie istnieją (istnieją tylko ze srebrnymi).

2011 LOD też niby nie ma z pivotami a sam na takim jeżdżę :) (widać w galerii) więc ze stroną Suntoura bywa różnie. A co do amora, mam 73kg i daje radę więc warto. Zmieniam na coś z większym skokiem i go sprzedaję (na razie jest zarezerwowany dla forumowicza), ale jeśli by się rozmyślił to mogę Ci zrobić dobrą cenę. Przebieg to 40km :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...