poz88 Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Witam wszystkich forumowiczów Jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy wątek, dlatego z góry przepraszam jeżeli popełniłem jakieś błędy przy zakładaniu. Proszę o poradę przy wyborze ramy. Obecnie jeżdżę na rowerze sprzed "ładnych paru lat", którego sercem jest rama SCOTT z alu 7005 w rozmiarze S. Rama służy mi świetnie i pewnie pojeździłbym na niej jeszcze przez kilka lat, ale niestety jest na mnie trochę zamała (178cm wzrostu i ok 75kg waga). Ramę potrzebuję głównie do rekreacyjnej jazdy po górach (zjazdy i wjazdy po różnych kamieniach i korzeniach) a także od czasu do czasu do startów w maratonach. Niestety mój budżet na ten cel jest dosyć słaby ponieważ chciałbym przeznaczyć ok 500-600zł dlatego w grę wchodzą też używane ramy w dobrym stanie, warunkiem jest że muszą mieć PIVOTY, bo jeżdżę na V-brake'ach. Z tego co udało mi się znaleźć w internecie to ciekawą propozycją wydaje się być rama RDR: http://allegro.pl/rdr-team-replica-nowa-rama-v-breki-19-cali-i1700215469.html Przeraża mnie jedynie trochę jej waga bo waży ponad 1,93kg... Z używanych ram jakoś nic ciekawego na razie nie wpadło mi w oko. Ponieważ tak jak pisałem budżet mam ograniczony i nie dokońca znam się na sprzęcie od strony bardziej technicznej dlatego proszę Was o poradę jakie elementy z mojego obecnego roweru mogą niepasować do tej ramy, tak aby nie wpakować się w jakieś duże koszty dodatkowe? 1. na pewno nie będzie pasować sztyca bo mam o średnicy 27mm 2. przerzutka przednia LX u mnie mocowana jest na rurze o średnicy 32mm a tu 34,9 czy to znaczy że trzeba ją wymienić ? 3. Czy pasowałyby moje obecne stery? Nie wiem czy to cos pomoże ale załączam zdjęcie mojej główki ramy: http://imageshack.us/f/19/07072011266.jpg/ 4. Czy pasowałaby moja korba oraz suport? Załączam również zdjęcie: http://imageshack.us/f/812/07072011268.jpg/ 5. Mój obecny amor to ROCK SHOX PILOT SL o skoku 100mm (długie golenie) więc chyba polubiłby się z tą ramą Proszę Was o pomoc i ewentualne sugestie jeżeli znacie jakieś ciekawsze propozycje ram. Z góry wszystkim dziękuję za pomoc
AxM Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 1. wiadomka 2. Przyjrzyj się dobrze, w obejmie przerzutki nie masz czasami wyjmowalnych dystansów? Po ich zdjęciu, powinna bez problemu dać się zamontować do rury 34.9 3. Nie, potrzebowałbyś nowe, z powodu innej główki ramy, koszt ok 20-30 zł za najtańsze stery na kulkach 4. Tak, korba będzie pasować każda, ew. może być potrzebny nowy suport, jeśli mufy są różnej długości. Jeżeli masz suport zintegrowany, to tylko trzeba pobawić się podkładkami. 5. bezproblemowo. Co do innych propozycji, sam jeżdżę na ramie Birii(model sport) -> jak dla mnie świetna, tania, i nie tak powszechna jak np. rama z leveli, jedna czy dwie niedoskonałości się znajdzie, ale przy tej cenie, lepszej oferty nie ma Co do jej wagi, to wiele Ci nie powiem, bo nie mam jak zważyć, ale raczej nie będzie cięższa niż ta rama, którą podałeś w linku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.