Skocz do zawartości

[buty] ktore lepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zastanawiam sie nad zakupem butow:

SHIMANO SH-M077

http://allegro.pl/buty-shimano-sh-m077-spd-mtb-r44-model-2011-cr-i1694608473.html

L GARNEAU terra grip

http://allegro.pl/buty-rowerowe-spd-l-garneau-terra-grip-44-rabat40-i1685618436.html

L GARNEAU trail x-grip

http://allegro.pl/buty-rowerowe-l-garneau-trail-x-grip-44-rabat35-i1685618514.html

ktore z nich lepiej kupic??

na codzien jezdze po miescie a w wolnym czasie troche po gorach

i przy okazji czy jest jakas wielka przepasc miedzy pedalami shimano 505, 520 i 540?? znaczy oprucz ceny oczywiscie :P

Napisano

Te które najlepiej będą leżeć na Twojej nodze. Przymiarka moim zdaniem konieczna.

Co do pedałów. Poczytaj o tym w dziale "sprzęt". Nie warto zaczynać, (prawie) wszystko na ten temat już napisano.

Odnośnie butów też możesz użyć wyszukiwarki (to "coś" w górnym prawym rogu), wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Napisano

buty przymiezalem wszystkie i leza podobnie.. w LG mam tylko wrazenie, ze piete slabo trzyma i sie lekko wysuwa

chodzilo mi bardziej o sama trwalosc, czy sie nie wyrywaja mocowania rzepow, jakosc podeszwy itp..

a co do pedalow to jest faktyczie tyle watkow, ze mozna sie pogobic, a w wiekrzosci jest na zasadzie "jak masz kupic te to doloz i kup te a jak juz dokladasz to lepiej dolozyc jeszcze troche i kupic te..." i z pedalow za 80plz robia sie takie za 500..

interesuje mnie czy faktycznie odczuje jakas roznice jako poczatkujacy i ktore sa latwiejsze w konserwacji

Napisano

Jesteś na najlepszej drodze do podjęcia samodzielnej decyzji. Jak ja coś kupuję to w pierwszej kolejności biorę pod uwagę właściwości użytkowe, wygląd jest mniej ważny. U niektórych może być na odwrót. Butów LG nigdy nie widziałem, ale zaryzykuję stwierdzenie, że trwałość będzie porównywalna. Poza tym jest jeszcze gwarancja, w razie jakichś problemów. W skrócie: kup ten model, w których stopa najlepiej się "czuję".

Co do pedałów: pd-m520 do moim zdaniem dobry wybór na początek przygody z systemem zatrzaskowym. Piszę to jako użytkownik dwóch kompletów 520tek. Posiada regulację, a to duża zaleta na początek. Konserwacją to sprawa wtórna, wszystkie podane modele można serwisować. Najłatwiejsze jest to jednak w modelu m540. A dlaczego to już musisz sobie sam poszukać.

Napisano

dzieki za odpowiedz

jesli temat sie przewija to czy ni mozna najlepszego wedlug "starych bywalcow" podczepic na poczatku dzialy??

Napisano

zastanawiam sie nad zakupem butow:

SHIMANO SH-M077

http://allegro.pl/buty-shimano-sh-m077-spd-mtb-r44-model-2011-cr-i1694608473.html

L GARNEAU terra grip

http://allegro.pl/buty-rowerowe-spd-l-garneau-terra-grip-44-rabat40-i1685618436.html

L GARNEAU trail x-grip

http://allegro.pl/buty-rowerowe-l-garneau-trail-x-grip-44-rabat35-i1685618514.html

ktore z nich lepiej kupic??

na codzien jezdze po miescie a w wolnym czasie troche po gorach

i przy okazji czy jest jakas wielka przepasc miedzy pedalami shimano 505, 520 i 540?? znaczy oprucz ceny oczywiscie :P

cześć,

w sprawie porównania tych butów to w magazynie rowerowym były testy sztywności podeszwy i Garneau terra grip i trail - x grip mają bardziej sztywną podeszwę taką samą jak wyższe modele np. montana xt2 lub shimano model m183 , więc jest to trochę wyższa półka niż m077.

W zestawie również kolce , więc np. na wyścigi mtb idealne.

pozdrawiam

Robi

Napisano

Co przyczepić? Sugestię, aby przed założeniem jakiegokolwiek tematu przejrzeć archiwum albo FAQ?

To przecież oczywiste. Regulamin się kłania, konkretnie pierwszy punkt.

Abstrahując od tego konkretnego przypadku. Dla osób zadających pytanie w rodzaju: "waham się między wyborem produkty A, B i C ..." (nie ważne czy łańcuch, pedały czy buty) krótka instrukcja poniżej.

Ciężko może być znaleźć bezpośrednie porównanie konkretnych, interesujących nas produktów. Więc na początek szukam czegoś o A, później o B, dalej o C. Być może znajdzie się coś z bezpośredniego porównania, np. A i C. Szukam (gugle przyjacielem twym), czytam, myślę. Albo wybieram sam, albo doprecyzowuje pytanie.

Rzadko kiedy udaje się uzyskać satysfakcjonującą odpowiedź bezpośrednio po zadaniu pytania. Na wszystkich forach jest spora rotacja, ludzie przychodzą i odchodzą. Archiwum zostaje. Chcesz być poważnie traktowany? Traktuj poważnie innych, szanując ich czas.

Taka postawa ("powiedzcie mi albo wskażcie konkretnie palcem") nie sprawdza się. Nie tylko na forach, również (przede wszystkim) w realnym życiu. Potrzeba trochę samodzielności. Założenie posta (schematycznego, typowego, jednego z wielu) nie wystarczy, trzeba też samemu ruszyć tyłek (w znaczeniu poszukać) oraz ruszyć głową (pomyśleć- porównać). Duża umiejętność to też "odsianie" śmieci, informacji nic nie wnoszących do dyskusji, błędnych, niesprawdzonych, nierzetelnych czy zwyczajnych bzdur. A to już duża sztuka.

Pozdrowienia.

Napisano

podczepic cos dla poczatkujacych

o pedalach, ze na poczatek jest wazne zeby ialy regulacje i do nauki niema sensu kupowac drozszych ewentualnie juz puzniej dobrac pod siebie juz, ewentualnie doradzic kupno platform na poczatek (ja niebralem, raz kozie smierc)

a o butach robi1 potrafil dac ciekawa informacje. ja niezauwazylem zeby LG byly duzo sztywniejsze, a to, ze slabo trzymaja piete zawyrokowalo na strone shimano i takie kupilem

a kolcow w terra grip niewidzialem

mam wiec zestaw shimano m077 i m540. jezdzi sie "inaczej" ale jest to zmiana na +

Napisano

Bike Board 2010 rok wydanie majowe,

sztywność podeszwy wyrażana w ilości milimetrów o jakie odgięła się podeszwa pod wpływem obciążenia 15kg przyłożonych do pięty:

przykłady nie wszystkie :

- specialized comp mtb- 28

- shimano m230 - 18

- bontrager RL - 37

- Louis Garneau MOntana xt2- ta sama podeszwa w Trail - x grip i terra grip- 32

- bontrager race 230

- shimano m076 poprzednik 077 - 44

- specialized sport mtb - 30

takie są fakty, shimano ma oczywiście buty z super sztywna podeszwą jak choćby m230, natomiast model m077 jest troszkę niżej co nie znaczy że nie spełnia swoich zadań.

pozdrawiam

Robi

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...