Skocz do zawartości

[buty triathlonowe] czym się charakteryzują?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam pytanie, na które nie znalazłam odpowiedzi na forum, a szukałam długo.

Od wielu lat jeżdżę w SPDekach i mam buty mtb z podstawowymi pedałami m520. Teraz jednak postanowiłam zmienić buty i znalazłam takie: http://cgi.ebay.com/New-DIADORA-Infinity-CARBON-TRIATHLON-CYCLING-SHOES-41-/400225856904?pt=UK_######ng_Goods_Athletic_Shoes_ET&hash=item5d2f51ed88

Są one opisane jako trathlonowe. I teraz moje pytanie, czym charakteryzują się dokładnie buty triathlonowe? Widzę, że podeszwę mają jak szosowe. Są jeszcze jakieś inne różnice?

Pozdrawiam,

Agnieszka

Napisano

triatlonowe są "szybkie" do zakładania i ściągania. jeden-dwa rzepy i ta pentelka z tyłu. przydatne na zawodach ale czy na codzień??

dlaczego chcesz takie??

chodzić się w tym wygodnie nie da. pedały też musisz wymienić bo bloków od 520 nie przykręcisz.

Napisano

Wybrałam takie ze względu na kolor (świetnie pasują do roweru :)), tylko właśnie zastanawiałam się nad ich funkcjonalnością.

Dzięki za odpowiedź.

Napisano

Tylko z tego co piszesz masz m520, a buty triathlonowe są przystosowane do szosowych bloków, które mają zupełnie inny rozstaw śrub.

Napisano

Buty triathlonowe mają z drugiej strony zapięcie (rzepy czy jak kto woli) z prostego powodu. Zwykle te buty są wpięte już w rower i zawodnik podczas Transition (T1) wsiada na boso na rower i podczas jazdy nakłada je. Cel przełożenia zapięcia na drugą stronę jest taki by nie miały kontaktu z łańcuchem i szprychami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...