blumarine Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Cześć, jestem nowy na forum, chciałem się przywitać i od razu pojawiam się z problemem Sprawa dotyczy braku tłumienia w Rock Shox Pilot Air SL (2004?). Amortyzator ma udany i bardzo popularny w latach jakoś 2000-2005 (Judy, Pilot a także powietrzne Duke) system HydraCoil 2 (modyfikacja HydraCoil oraz tłumik podobny jak w HydraAir), myślę że część z Was ma/miało Judy/Pilot/Duke i może pomóc, bo konstrukcja wydaje się być prosta (jak widać nie dla mnie).. Otóż.. profilaktycznie rozebrałem amortyzator aby przeczyścic uszczelki kurzowe i zmienic skok z 80 na 100mm. Podkładki przełożyłem, uszczelki nasmarowałem, oleju nie zmieniałem tylko trochę (ok. 20%, 10wt) dolałem bo wg. ulotek serwisowych powinno być więcej a i część oleju na dnie z brudami wylałem całkiem.. widelec złożyłem, amortyzator działa płynnie, tylko ze NIE MA TŁUMIENIA, regulacja zewnętrzna pokrętłem nie zmienia nic w charakterystyce.. pytanie co może być przyczyną? Jestem praktycznie pewien, że wszystko złożyłem tak jak było wyciągnięte.. Przedtem regulacja działała idealnie.. od praktycznie jej braku do mocnego zmulenia. Co już próbowałem (w kolejności): - sprawdziłem sam tłumik - regulacja działa, plastik w środku rurki się obraca w zadanym zakresie (przedtem "przekręciłem" go regulacją u dołu goleni poza ograniczenie z oporem w obie strony ale to prawie na pewno w plastiku imbusik tylko przeskoczył, regulacja nadal działa) - odlałem troche oleju z tłumika - dolałem jeszcze więcej - zmieniłem skok z powrotem na 80mm i nic praktycznie się nie zmieniło :/ ze 3-4 razy zdarzyło mi się po ugięciu (przed montażem do ramy) że widelec bardzo mocno zatłumił ale tak totalnie zmulony.. rozkładam ręce i prosze o pomoc.. co źle złożyłem, może za gesty olej, może jednak tłumik zepsułem? Z góry dzieki
blumarine Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Napisano 18 Czerwca 2011 nie sądzę, czuje pod palcami że regulacja jest od (opór) do (opór).. tak samo tłumik wyciągałem i sprawdzałem, kręci się dobrze ta regulacja..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.