Skocz do zawartości

[Korba] Rożnice pomiędzy FC-M191 a FC-M341

olo21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jak jest różnica pomiędzy korbami Shimano Acera: FC-M191 (tańsza) i FC-M341 (droższa)?

Nie wiem na którą się zdecydować.

I czy one pasują na suport 110mm?

Do tej pory miałeś Acerę M340 i suport 110.

Dzięki:)

Napisano

Taka że M191 występuje tylko w wersji na kwadrat a 341 również w wersji na teoretyczne sztywniejszy octalink. Oczywiście dochodzi również waga zdecydowanie na korzyść modelu M341.

Napisano

Tak dokładniej FC-M191 to korba spoza grupy, ani to Acera, ani Tourney, ale bliżej jej do Tourneya. Ja bym o takiej korbie nawet nie myślał, będzie z nią więcej problemów niż pożytku. Acera jest niewiele droższa, a można na niej już trochę pojeździć. Co zrobiłeś ze starą korbą? Uszkodziłeś ją mechanicznie jakiś kamień czy coś, czy po prostu się zużyła :) Jeżeli dużo jeździsz to może warto dołożyć do korby Alivio za ~100zł, która jest już przyjemna :)

Napisano

W dotychczasowej korbie urwał się gwint mocujący pedał. Chciałem kupić alivio 48 zębów, ale wiąże się to z wymianą suportu - włoski 123mm.

Nie mam też gwarancji, że będzie dobrze ustawiona linia łańcucha. Mogę wziąć alivio 42 zęby, ale nie ma osłonki a jeżdżę czasami w spodniach. Osłonkę ma właśnie M191.

//Nie cytujemy posta bezpośrednio wyżej - Safian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...