waldek13 Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Witam, po wyczyszczeniu łancucha i napedu i naoliwieniu go zauważyłem dziwne drgania na każdym biegu. Co to może być? Kupiłem rower 2 miesiące temu. Dodam, że w tylnym kole mam centre i gdy się przyjrzałem kasecie to ona tez jest "scentrowana" więc myśle ze to piasta, czy to może być przez to? Rower to Kross Level a2 2009
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Jeżeli masz skrzywione koło to oznacza, że o coś uderzyłeś, więc może uderzenie było na tyle mocne że zgiąłeś albo złamałeś tylną oś.
waldek13 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Tylko właśnie w nic nie uderzylem, nie skakałem. Gdy dostałęm rower to miałem juz scentrowane koło, ale w serwisie powiedziali za kazde koło ma taka ...
krazen Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 To bardzo prozaiczne, ale upewnij się, że masz prosto zamocowane do ramy tylne koło Powieś rower albo postaw dołem do góry, kręć pedałami i obserwuj, jeśli tak nie znajdziesz winowajcy to wykręć tylną oś.
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 A co rozumiesz przez to, że kaseta też jest scentrowana? Czy chodzi Ci o to że pływa lekko na boki? Objaw lekkiego pływania jest dość powszechnym zjawiskiem w "niezbyt" drogich piastach.
waldek13 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Royalonzo21, dokładnie o to mi chodziło. Tylko dlaczego teraz są wyczuwalne drgania? Czy tak powinno być? I co by mogło się stać gdybym zignorował to? Koło sprawdzałem i bylo prosto zamocowane. Jutro przejade się i jeśli będie nadal to wykręce tą oś i sprawdze czy jest prosta.
Royalonzo21 Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Trudno określić nie jadąc, co to są za drgania. Ale przychodzi mi do głowy pewna myśl. Kiedyś parę razy zdarzyło mi się źle wyczyścić łańcuch i posmarować kiepskim (bardzo rzadkim smarem) w efekcie czego czuć było jakby drżenie, chrobotanie. Może także u Ciebie do łańcucha poprzyczepiał się jakiś kurz, pył itp. A druga rzecz to może podczas mycia dostało się do piasty trochę wody, która wypłukała część smaru. Może piasta ma teraz zbyt sucho.
Czajnik Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 sprawdź jeszcze ciśnienie w oponach, jeżeli jest poniżej wartości minimalnej dla danej opony może to powodować drgania
waldek13 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Ok, a piasty Joy Industrial są do zniesienia czy przydało by się je wymienić na jakieś inne?
Ejdzej Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Jeżeli działają prawidłowo to nie ma sensu ich zmieniać od tak dla kaprysu. Te piasty montują chyba nawet w A6 i dają radę, więc jeżeli piasta jest sprawna nie ma sensu jej zmieniać, chyba, że chcesz odchudzić rower.
bros Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Sprawdź czy kaseta jest odpowiednio mocno dokręcona. Poluzowany pierścień mocujący kasetę powoduje, że drgania są przenoszone na cały napęd.
Czajnik Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 piasty to model po prostu do zajechania, ja się zużyją to przy tych obręczach nie opłaca się zaplatać, tylko kupić komplet nowych kół
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.