Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wątpliwości co do długości.

lgplay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam prośbę taką jak w temacie (sory za rym w treści tematu ;)). Mianowicie policzyłem wg wzoru w wikipedii :D. A jak wiadomo wikipedii nie można wierzyć więc jeśli ktoś mógłby sprawdzić i podać mi długość/ilość ogniw. Dane potrzebne do ewentualnego obliczenia: odległość od środka osi suportu do środka osi tylnego koła: 43 cm. Ilość zębatek największego blatu korby 42, ilość zębów największej koronki kasety 32. Aby uprzedzić pytania: niestety nie mogę się posłużyć z pewnych powodów starym łańcuchem :/. Z góry dzięki za pomoc (mam nadzieję, że będzie możliwie szybka, ponieważ chce wyjść pojeździć :D).

Ps mam nadzieję, że temat nie zostanie uznany za kolejny tego typu (niepotrzebny), i nie zostanie usunięty.

Napisano

Dzięki za pomoc. Krótkie resume: Wg wzoru wyszło mi 108 ogniw wg podanego przez Ciebie sposobu 107 (dodam oczywiście jeszcze spinke, czyli finalnie będzie 108). Wychodzi na to że oba sposoby są dobre. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.

Napisano

Tylko ze nie zawsze to sie sprawdza.

Wlasnie mam ten problem w nowym XTC + Sram X.9 sredni wozek + kaseta 32T XT

Problem 1:

- Na 2x9 Łancuch kompletnie zwisa, jakies 3-4 pelne ogniwa za dlugi.

a) Tylny Sram ustawiony w/g manuala. Gorne koleczko 6-7mm od kasety.

B) Łancuch ma dlugosc jak w wiekszosci manuali, czyli duza+duza+1 pelne ogniwo

Problem 2:

- Zle ustawiona tylna przerzutka, gorne koleczko jest ponad 12-17mm od kasety

a) Łancuch dlugosc jak w przypadku pierwszym

B) Napiecie przerzutki i łancucha jest dobre przez "B-screw"

Czyli teraz pytanie, w ktora strone pojsc?

- Ustawic przerzutke nieprawidlowo, ale łancuch zostawic dlugi

- Skrocic łancuch, ustawic przerzutke prawidlowo?

Sklaniam sie w strone skrocenia łancucha i tak nie robie przekosow. Inaczej widelki kompletnie sie zniszcza, watpie czy jakas oslona by to wytrzymala.

Juz przy starej ramie mialem ten problem, ale nie byl on tak wielki.

Napisano

Sorcerer metoda, ktora podalem, jak i tez pisalem, daje najkrotszy mozliwy lancuch obslugujacy duza z przodu i z tylu.

Oczywiscie, ze mozna krocej, tylko wtedy trzeba uwazac zeby nie wrzucic za wysoko bedac na blacie, bo zerwanie lancucha gwarantowane.

Ja mam tak ustawione lancuchy w mtb i szosie, 105 + spinka. W obydwu ilosc max zebo-przelozen wynosi 76.

W szosie z racji ze jest 11 zebow wiecej na przelozeniu mala/mala lancuch nie wisi, przerzutka caly czas go napina.

W mtb przy krotkim xx-ie, w takim polozeniu jest lekki luz ale wychodze z zalozenia, ze wole miec takowy i brak zagrozenia zerwania lancucha. Poza tym nie jezdze na takim przelozeniu. Zmieniam na blat kilka koronek wczesniej.

Natomiast zdazylo mi sie zapomniec i robic najwieksza z tylu bedac na blacie.

Tak dla pewnosci, lancuch przeciaga sie przez duza zebatke korby i najwieksza koronke kasety z pominieciem przerzutki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...