Skocz do zawartości

[Łańuch] Problem po wymianie kasety

Nerfin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Problem polega na tym , że zakupiłem nowy wolnobieg Shimano , zamontowałem go wszystko ładnie się trzyma i nie ma luzów ale jest luz łańcucha na wolnobiegu i gdy jadę słyszę straszne strzelanie , łańcuch po prostu od razu nie wchodzi w ząbki wolnobiegu tylko dobija go po chwili strasznie strzelając , występuje to na każdym przełożeniu :(

Czy wymiana łańcucha jest konieczna? Czy wystarczy skrócić łańcuch o jedno oczko ( propozycja pana z serwisu rowerowego u mnie na wiosce :P ) Przerzutka została już pociągnięta i to nic nie dało :/

Proszę o pomoc bo w serwisie pracuję strasznie nie wykwalifikowany pracownik ;/

Dziękuje Bartosz Nowak

Napisano

Jakiej klasy jest ta kaseta?? Praktycznie zawsze jeśli po wymianie kasety tak się dzieje to jest to wina starego łańcucha. Po bardzo długich przebiegach bez wymiany łańcucha w zasadzie konieczna się staje wymiana tylnej kasety lub poszczególnych koronek :yes:

Nie no z tym skracaniem łańcucha to niezły żart. :wallbash::laugh: Jak byś miał okazję to zapytaj tego "speca" co to da jak skrócony łańcuch zostanie ponownie naciągnięty przez wózek tylnej przerzutki :woot:

Napisano

Kaseta była wymieniona po 7latach użytkowania... Zaś łańcuch został starty :/ Czyli wystarczy zakupić nowy łańcuch?

I będzie wszystko dobrze pracować?

@up

No ja też się śmiałem jak mi powiedział , żebym skrócił łańcuch :wallbash: ale tak to już jest jak się ludziom rowery naprawia po pijaku :/ Super serwis...

Napisano

Kaseta Shimano 7 rzędowa , niestety korba jest standardowa , dostałem taką z rowerem nic szałowego na pewno jest Shimano ale dokładnej nazwy ci nie powiem.. Łańcuch jaki polecasz?

Napisano

A czy wymiana przedniego napędu będzie konieczna czy nie? Tzn: czy jest tak samo jak z tylną kasetą , że może coś nie pasować?

beskidJutro będę koło niego przechodził to wstąpię i go się zapytam :D

Napisano

A czy wymiana przedniego napędu będzie konieczna czy nie? Tzn: czy jest tak samo jak z tylną kasetą , że może coś nie pasować?

Jeśli jest bardzo zjechana tzn. ząbki są bardzo "przycięte" to może nie przyjąć nowego łańcucha ale to nie kłopot bo pod to co masz wystarczy ci zwykła korba Alivio za około 100zł.

Co do łańcucha to KMC może być ale osobiście polecam ci niedrogi ok.30zł HG40 Shimano :)

Napisano

Jeszcze jedno pytanie , czy do kaset 7 rzędowych jest inny łańcuch niż do 6 czy 8 rzędowych? Bo dzwoniłem do sklepu i pan się mnie pytał i podał różne ceny..

Sklep na szczęście w pełni profesjonalny , ale muszę jechać parę km żeby to kupić więc wole się najpierw zapytać...

Napisano

Jeszcze jedno pytanie , czy do kaset 7 rzędowych jest inny łańcuch niż do 6 czy 8 rzędowych? Bo dzwoniłem do sklepu i pan się mnie pytał i podał różne ceny..

Napisałem ci abyś kupił Shimano HG40 bo jest do 6,7,8 rzędowych kaset. :icon_mrgreen:

CN-HG40

Napisano

Ok :) Wymieniłem sobie już dziś łańcuch na ten co poleciłeś :) Wszystko pięknie działa:D Dziękuje za pomoc !

Można zamknąć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...