Majsterkowicz Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Witam wszystkich! Mam kilka pytań na temat kierownicy prostej marki Longus ze stopu aluminium. Zamówiłem wstępnie tę kierownicę w sklepie, gdyż nie stać mnie było na model z włókna Może ktoś posiada informacje na jej temat? Chodzi mi mianowicie, czy jest ona cieniowana oraz, co ważniejsze, jaka jest jej masa? Interesuje mnie to, ponieważ chciałbym wymienić swoją starą stalową, która waży z 400g, na coś poniżej 170g. Czy to jest realne do osiągnięcia przy kierownicy aluminiowej oraz budżecie 50 za kierownicę? Proszę o pomoc i pozdrawiam.
nieborak Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 http://allegro.pl/kierownica-dangerous-mike-dm-maraton-xc-b-lekka-i1637881752.html Dołożysz za przesyłkę i poniżej 170g. Ta longusa pewnie ponad 200.
Majsterkowicz Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 Dzięki za lekkie sprostowanie. Mam tylko pytanie co do stopu, z którego została wykonana owa kierownica? Materiał: Alu 2014-T6 Moja rama rowerowa jest ze stopu 6061 T6, którego charakterystykę mniej więcej znam. A jakie właściwości ma ten oto stop? Jest to jakiś typowy dla kierownic? Bo nigdzie więcej się z nim nie spotkałem. Pozdrawiam
nieborak Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Jeszcze tylko napisz jaka średnica kierownicy. Z alu 2014 ram się chyba nie robi, bardziej komponenty.
Majsterkowicz Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 Uchwyt w mostku mam na 25,4mm Tak nawiasem, to zastanawiam się też nad używanym modelem. Zależy mi głównie na masie. Farbę zawsze można odrestaurować
Majsterkowicz Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Napisano 10 Czerwca 2011 @Edit Kierownica już zakupiona. Za 20 zł dostałem Longusa w wersji prostej, który waży nie więcej jak 230g. Tak, wiem... miało być grubo poniżej 200g, ale doszedłem do wniosku, że zysk prawie 200g na nowej kierownicy za 2 dyszki będzie super osiągnięciem. Stara, stalowa kierownica ważyła 410g (!). Specyfikacji: Rodzaj: Prosta, cieniowana Materiał: Alu 2014 T6 Masa: 230g Długość: 580mm Średnica mocowania: 25,4mm Średnica chwytów: 22,2m Kolor: czarny, matowy, malowana proszkowo Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.