stuntman Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Witam Jakis czas temu kupiłem na aukcji bluzę kolarską za nieduże pieniądze, lecz niestety nie jestem z niej zadowolony. Tkanina nie praktycznie nie odprowadza wilgoci, nie oddycha. Po jednej obfitej wycieczce rowerowej nieraz potrafi ważyć z 2 kg... Chcę kupić jakąś bluzę na niektóre letnie chłodniejsze dni, oraz początek jesieni (temp ok 10-15C), przy tym dysponując ograniczonym budżetem. Zależy mi przede wszystkim, by tkanina oddychała, odprowadzała wilgoć i nie nasiąkała potem. Czy coś pokroju tego: http://www.ciuchowyraj.pl/images/allegro2/IMG_0942.JPG spełniałoby warunki? Pozdrawiam
Reger Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Ja mam taką http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/caracu1.html i jak na razie nie narzekam. Jest przewiewna, lekka itd. Polecam. Kupiłem ją na tej stronie za 115 zł ale jak widać ceny poszły w górę.
ACextreme Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Stuntman - Bluza, którą podajesz w linku wygląda na opartą na membranie chroniącej przed wiatrem. Ogólnie rzecz biorąc każdy w miarę dobry materiał bez membrany lepiej oddycha, niż nawet najlepszy oparty na membranie. Tak więc omijaj szerokim łukiem wszystko co na membranie jest oparte - tania bluza = tania membrana = sauna. Jako opcję alternatywną możesz rozważyć koszulkę z długim rękawem, którą można założyć na tą z krótkim i powinno dość dobrze się sprawdzić (gdy budżet ograniczony). Opcją mocno alternatywną jest zastosowanie bielizny Merino zakładanej pod koszulkę - ja np. przy +12 mogę spokojnie jeździć w koszulce + Merino pod spodem i jest super.
rzepkok Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 no niestety - jeśli chcesz, żeby oddychało i jednocześnie zapewniło komfort w chłodniejsze dni to musisz zwracać uwagę na materiał - membrana ochroni Cię od deszczu ale się zgrzejesz, gamex nie przepuści wiatru ale za to jak popada to jesteś mokry:( na bezdeszczowy i chłodniejszy dzień polecam te BLUZY co prawda nazywają to "koszulkami z długim rękawem" ale to faktycznie są bluzy - super odprowadzają wilgoć i jednocześnie masz pełen komfort jazdy powodzenia
stuntman Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki No właśnie chodzi mi o coś w rodzaju takiej koszulki z długim rękawem, bo koszulka + rękawki to raczej nie są tak efektywne. @rzepkok - mógłbyś poprawić link? Coś nie do końca mi chce działać.
rzepkok Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Dzięki No właśnie chodzi mi o coś w rodzaju takiej koszulki z długim rękawem, bo koszulka + rękawki to raczej nie są tak efektywne. @rzepkok - mógłbyś poprawić link? Coś nie do końca mi chce działać. OK - poprawiony - B LUZY
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.