CichyKL Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Jestem posiadaczem roweru mongoose tyax super 09'. Jest tam zainstalowany suntour XCR RL 100mm, który niestety został uszkodzony (głębokie wgniecenie na goleni). Muszę kupić nowy i zastanawiam się czy nie zmienić XCRa na DURO. Różnica w cenie niewielka. Nie mogę jednak znaleźć nic na temat DURO. Czy jest on lepszy od XCR? Lubię pojeździć coś więcej niż XC. PS. Jak bardzo zmieniłaby się geometria gdybym zainstalował DURO 130mm?
Grand231 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Jak bardzo zmieniłaby się geometria gdybym zainstalował DURO 130mm? Bardzo rower poszedł by w górę czyli komfort podjazdów znacznie by spadł, do tego mogły by dojść bóle kręgosłupa, nadgarstków itd, twoja rama zalecany skok 100 mm więc skora ma taki zalecany to taki musi być. ). Muszę kupić nowy i zastanawiam się czy nie zmienić XCRa na DURO Zależy do czego używasz roweru Duro to amortyzator do FR, Enduro, AM natomiast XCR bardziej do XC różnica w działaniu nie jest aż tak duża upatrywałbym tutaj różnic w sztywności i wytrzymałości.
Michal93 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Zależy o którym roczniku duro mówimy, podejrzewam, że o tych nieco starszych. Skoro kolega uważa, że nie będzie różnicy, to chyba nie jeździł na którymś z wyżej wymienionych amortyzatorów...
Grand231 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Jeździłem na XCR, na Duro przyznaje się bez bicia nie jeździłem słyszałem tylko opinie znajomych którzy mówili że różnicy aż tak wielkiej nie ma.
Michal93 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 A więc w mojej opinii wygląda to tak: starsze Duro (do 2010r chyba) to widelec typowo do skakania bo jadąc ścieżką po lesie to on w sumie... nie pracuje, gdzie XCR zapewnia w miarę kulturalną jazdę bez bolących nadgarstków moja waga to 67kg
CichyKL Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Ja ważę 65kg, jeźdżę po lasach, niewielkich górkach itp. Chciałbym zacząć jeździć FR, ale nie mam kasy na sprzęt... czytałem, że Duro to tak naprawdę ulepszony model XCR i cena dużo wyższa nie jest. Np. taki model: Mój odnośnik
Grand231 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 A więc w mojej opinii wygląda to tak: starsze Duro (do 2010r chyba) to widelec typowo do skakania bo jadąc ścieżką po lesie to on w sumie... nie pracuje, gdzie XCR Tyle że ja pisałem wcześniej że Duro tak jeżeli ma być do AM,Enduro a XCR tak jeżeli ma być do XC.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.