Skocz do zawartości

[Odnowa] rower Huragan

Rolniq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio znalazłem w domu rower do jazdy szosowej - Huragan. Rower ma około 20 lat. W związku z tym ,że chciałem mieć tego typu rower ,a nie stać mnie na nowy ,mam zamiar go odrestaurować. Oto jego zdjęcia: http://img593.imageshack.us/g/dscn3807s.jpg/

Chciałbym ,abyście powiedzieli jak to zrobić ,aby doprowadzić go do dobrego stanu. Zdjąłem już kierownicę wraz z mostkiem.Koła i siodełko również są zdjęte.Widelca raczej nie zdejmuję ,bo nie chce aby ewentualnie kulki z łożysk się wysypały ,a łożyska chodzą dobrze.Tak jak mówiłem zdjąłem kierownicę i koła oraz siodełko ,i zacząłem ścierać papierem ściernym lakier i rdzę z ramy ,aby ją potem odmalować na biały kolor za pomocą szarego podkładu i białego sprayu.

Teraz jest sprawa części: siodełko ,hamulce , kierownicę , mostek , łańcuch, opony i może korby i pedały muszę kupić.Problem w tym ,że nie wiem jakie części do niego pasują i gdzie je można kupić. Chciałbym abyście doradzili mi w ich dobrym wyborze i jak je zamontować (szczególnie mostek, przerzutki i hamulce.Kupię także owijkę na kierownicę.

Za wszelką pomoc dziękuję :).

Pozdrawiam.

Napisano

co do ramy sie wypowiem:

radził bym ci oddać ją do piaskowania i lakierowania wtedy masz pewność że lakier nie zacznie odchodzić po miesiącu i wytrzyma kilka dobrych lat co prawda nie wiem jakie są teraz stawki ale myślę że to dobry pomysł

Napisano

Dawno temu stanąłem przed podobnym zadaniem, gdy otrzymałem w spadku rower Wagant Sport. Po kawałku rozbierałem go na części, czyściłem, smarowałem, składałem z powrotem, regulowałem. Wymienić musiałem jedynie linki, pancerze oraz zdewastowane klamki i przednią przerzutkę; łańcuch o dziwo był w świetnej kondycji. Później go rozbiłem w dziurze wykopanej przez drogowców, więc wygięte ramę i widelec zaniosłem na złom, a sprawne części sprzedałem. Pozostał mi jeszcze do dziś oryginalny mostek i stery, klamki Shimano Exage Motion oraz przednia przerzutka Shimano 105.

Napisano

Tak więc proszę o podanie mi części lub linków do nich ,bo nie wiem jakie mogą do tego roweru pasować .....

Napisano

Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Suwmiarka powinna być dla ciebie jednym z głównych narzędzi, jeśli chcesz wymieniać części.

Tak więc proszę o podanie mi części lub linków do nich ,bo nie wiem jakie mogą do tego roweru pasować .....

Tak więc proszę o podanie, o jakie części chodzi... Trochę więcej samodzielności.

Napisano

mostek ,ale taki wpuszczany do główki ramy ,chyba że adapter rury sterowej i dopiero mostek na to. Koła , opony , hamulce ,klamki hamulcowe ,linki do hamulca ,suport i korby do niego pasujące. http://www.sklep-milou.pl - jak na razie znalazłem taką stron ,gdzie są stosunkowo tanie części ,tylko nie wiem które jest najlepiej kupić na moim miejscu. Chciałbym aby rower był taki oldscholowy i żeby był jak najbardziej podobny do tego huragana co mam teraz.

Napisano

To może postaraj się zachować jak najwięcej oryginalnych części, a czego nie uda się uratować poszukaj wśród używek na Allegro. I przejdź się do jakiegoś rowerowego, bo linki (do klamek szosowych) i pancerze powinny pasować mimo wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...