Skocz do zawartości

[Napęd] Problem - Dziwne odgłosy

odrzutowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

rower - http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/dhfrenduroall-mountaindirt/12287-explorer-am?id=410&pr_year=2010

Mam problem. Mianowicie przy rozpędzaniu się i dość szybkiej (jak na jazdę miejską) jeździe rower wydaje dziwny odgłos z tyłu. Nie mam pojęcia skąd dochodzi. Gdy jadę powoli obok idącego kumpla cisza. Jednak kilka mocniejszych pociągnięć i już słychać coś, takie jakby zgrzytanie. Metaliczny dźwięk, ale to z pewnością nie tarcze. Przy szybszej jeździe i bez pedałowania słychać ten odgłos. Nie czuję żadnej różnicy w trakcie występowania tego lub nie. W serwisie nie umieli tego naprawić, ale w moim miasteczku to chyba na oczy nie widzieli roweru z hamulcami hydraulicznymi :). Ma ktoś jakiś pomysł, co to może być? Z filmikiem albo nagraniem dźwięku może być problem, bo w przypadku zwykłego kręcenia kołem przy podniesionym rowerze nic się nie dzieje, dopiero gdy na nim jadę słychać te zgrzyty. Rower ledwo wrócił z serwisu (intersport-gdańsk) z wymiany hamulców, a ten problem olali. Znacie może jakiś porządny serwis w Gdańsku?

Pozdrawiam.

Napisano
wymiany tylne łożyska

Takie trudne to dla serwisu sprawdzić. Udaj się może do nich i powiedz że ominęli to, to może naprawią. Jeżeli oczywiście chodzi tu o łożysko.

Napisano

No właśnie wolę już tam nie oddawać, jak poprawiali hamulce to coś uszkodzili, na całe szczęście wszystko udało się na gwarancji...

Podsunę myśl łożyska, ale to chyba trochę dziwne - rower ma rok, a ja jakoś niezbyt często i z pewnością nie ekstremalnie go wykorzystuję. Przejechałem na nim może z 500 km.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc, sprawa była błaha. Wyjdę teraz na idiotę-ale to tylko internet. Te cholerne odgłosy wydawały... odblaski między szprychami :wallbash: . Coś się obluzowało przez zimę. Normalnie płakać się chce, ja tu się boję co z rowerem coś wymieniać a tu dwa odkręcone odblaski i voila :icon_redface: !

Proszę moda o zamknięcie tematu:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...