Ciulekk Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Jako, że jest to mój pierwszy post na forum to chciałbym Wszystkich serdecznie przywitać. Otóż mam malutki problem z wyborem opony. Opona, którą miałem nazywała się Scott OZON 2.0 i była już strasznie przetarta, więc postanowiłem kupić podobną, ponieważ ta spisywała się bardzo dobrze. W sklepie zaproponowano mi Scott OXYD 2.0, na oko wyglądała dobrze, ale już 2 raz złapałem na niej gumę. Możliwe, że przez moją głupotę, bo wiem, że na pewno raz najechałem zbyt szybko na krawężnik i musiałem zaraz łatać dętkę. Wiedziałem, że jest to mniej więcej moja wina, także się zbytnio nie przejmowałem. Ale przedwczoraj wracam z lasu po około 1 godzinnej jeździe, wjeżdżam na asfalt i po około 5 min. jechania po asfalcie nagle czułem, że zarzuca mi tyłem. Zatrzymałem się i znowu guma, a tym razem nie było żadnych krawężników. A nie słyszałem, żebym na coś najechał. I tu już się trochę wkurzyłem. Patrzałem w obręczy czy może nie ma czegoś co by haczyło dętkę, no i nie ma żadnych ostrych krawędzi. Moje przypuszczenia poszły więc na oponę. Po głębszych obserwacjach i "macaniu" opony wydaje mi się, że był to jednak zły wybór. Opona zachowuje się jak szmata. Strasznie się gnie w lewo i prawo, no i ma jakiś taki słaby ten bieżnik. Postanowiłem więc przypatrzyć się na jakieś porządniejsze opony w internecie i chyba zdecyduję się na kupno nowej opony, ponieważ nie mam zamiaru zamartwiać się w czasie jazdy czy mi nagle nic nie strzeli. Jak już napisałem jeżdżę tak na oko 70% lasem i 30% chodnikami. Jest to opona tylna. Wybrałem takie opony : - Continental Rubber Queen 2,4 - Continental Mountain King 2,4 - Continental Speed King 2,3 - Continental Race King 2,3 - Continental Gravity 2,3 Moim faworytem jest Rubber Queen. Lecz chciałbym usłyszeć także waszych zdań na ten temat. Która opona jest najlepszym wyborem ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Ciulekk Napisano 17 Maja 2011 Autor Napisano 17 Maja 2011 Może ktoś powie coś więcej ? Jestem w tych sprawach amatorem, bo dopiero co zaczynam się "bawić" w jazdę na rowerze bardziej profesjonalnie. Race King jakoś nie przekonuje mnie, bo ma niski bieżnik. Po głębszych przemyśleniach najbardziej przekonują mnie : 1. Rubber Queen 2. Mountain King 3. Gravity Proszę o dalsze komentarze, czy mniej więcej dobrze wybieram i którą z tych 3 wybrać. Jeszcze jedno pytanko - Patrząc na wagę opon podaną przez producenta, nie ma zbyt dużej różnicy pomiędzy zwijaną, a drutówką. Właśnie się zastanawiam, czy drutówka będzie wytrzymalsza i lepiej będzie ją wybrać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.