Skocz do zawartości

[Przerzutki] Upgrade do Alivio ? Jaki Model

Wapniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was.

Chce zrobić upgrade przerzutki przedniej oraz manetek, do modelu Alivio. Możecie mi pomóc i powiedzieć jakie modele tychże przerzutek muszę zakupić ? Modeli jest kilka i mam lekki mętlik w głowie.

Z tyłu mam ALIVIO M410, i to właśnie do niej chce dobrać przednie i manetki.

Aktualnie :

Manetki : SHIMANO ALTUS M310

Przednia : SHIMANO ACERA M360

Problem w tym, że np. widziałem różne modele przednich ( 410,412, 413, 430 etc ) a które z nich są odpowiednie pod tylną 410 >> NIE WIEM.

Napisano

Nie rozumem. Dlaczego nie ma sensu ? Nie poczuje różnicy ?

Mogę ewentualnie na chwile obecną zrezygnować z manetek i wymienić tylko przerzutke przednią.

Tylko czy jakiś model Deore będzie współpracował z tylną ( ALIVIO 410 ) i manetkami ALTUSA ( M310 ) ??

Napisano
Chce zrobić upgrade przerzutki przedniej oraz manetek, do modelu Alivio

Nie poczujesz aż takiej różnicy w działaniu gdyż prawie każda niższej klasy przednia przerzutka działa tak samo więc twój obecny Altus będzie działał tak samo jak przyszły nowy Alivo(no chyba że ci się zepsuła ale zmiana przerzutki żeby tylko zmieniać w tej klasie osprzętu nie ma sensu)

Problem w tym, że np. widziałem różne modele przednich ( 410,412, 413, 430 etc ) a które z nich są odpowiednie pod tylną 410 >> NIE WIEM.

Przerzutkę przednią dobiera się niezależnie od tylnej, nie ma znaczenia jaką masz przerzutkę w tyle. Przednią przerzutkę dobierasz pod względem mocowania obejmy czyli Top Swing i Down Swing istnieją jeszcze przerzutki pod suport tzw E-Type.

Aktualnie :

Manetki : SHIMANO ALTUS M310

Przednia : SHIMANO ACERA M360

Manetki które posiadasz są praktycznie identyczne w stosunku do manetek Alivo zarówno jeżeli chodzi o kulturę pracy jak i samo działanie. Dla porównania Alivo Altus.

Tylko czy jakiś model Deore będzie współpracował z tylną ( ALIVIO 410 ) i manetkami ALTUSA ( M310 ) ??

Z twoją lewą manetką Acery będzie współpracował nawet XT.

Dlatego reasumując zmiana Altusa na Alivo tylko po to żeby je zmienić nie ma sensu i będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Napisano

Również uważam, że nie poczujesz różnicy (pod warunkiem, że poprzedni zestaw sprawny).

Jeżeli zmiana biegów delikatnie szwankuje to zamontuj nowy komplet linek i pancerzy, ta zmiana więcej da.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...