Skocz do zawartości

[amortyzator przód] jak dobrać odpowiedni sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ekspertów ;)!

Jako że wiosna w pełni i aż ciągnie na łono natury spojrzałam krytycznym okiem na mój rower i zdecydowałam że należy mu się remont. Rower, zwany górskim, to model sprzed dobrych 10 lat z górką, Trek Trial 800. Na moje potrzeby zupełnie wystarczający - jeżdżę rekreacyjnie, miejsko i podmiejsko, bez nadmiernych szaleństw. Ale zamarzyła mi się amortyzacja, jako element nowoczesności ;) A że wszyscy wiemy że wygląd jest ważny, a kobiety wybierają sprzęt bardziej po kolorze niż ze względu na niezliczoną ilość bardzo istotnych funkcji - stwierdziłam że warto, dla równowagi w wyglądzie, razem z dodaniem przedniego amortyzatora - wymienić pozostałe elementy z przodu czyli mostek i kierownicę. Wszystko ma być białe, bo rama jest pomarańczowa i trudno dobrać odpowiedni kolor :)

I tą okrężną dosyć drogą dochodzę do ostatecznego pytania - co mam zmierzyć żeby wiedzieć elementów o jakich wymiarach szukać? Na co zwrócić uwagę? I biorąc pod uwagę typ użytkowania - za jakimi producentami się rozejrzeć żeby nie przepłacić. Dodam na koniec że chcę zrobić remont starego roweru żeby wydać mniej pieniędzy niż przy zakupie nowego :)

Dziękuję za wszelkie cenne uwagi:)

Pozdrawiam!

Napisano

Zapewne rura sterowa w tym rowerze jest pod 1 cal, więc amortyzator też musi być taki. Teraz prawie wszystko jest na 1 i 1/8 cala, innych jest bardzo mało. Nie są to jakieś super amortyzatory, ważą sporo więcej od zwykłego widelca a i nie ugina się to też tak jak powinno. Na Twoim miejscu bym z tego zrezygnował i raczej zmienił opony na szersze lub amortyzowaną sztycę, chociaż one są z kolei dosyć drogie.

Napisano

Tu nie należy domniemywać, bo można się zdziwić. Trzeba zmierzyć średnicę rury sterowej aktualnego widelca. Jeśli jest 1", to problem. Jeśli jest 1 i 1/8", to sukces...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...