migotka Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Witam ekspertów ! Jako że wiosna w pełni i aż ciągnie na łono natury spojrzałam krytycznym okiem na mój rower i zdecydowałam że należy mu się remont. Rower, zwany górskim, to model sprzed dobrych 10 lat z górką, Trek Trial 800. Na moje potrzeby zupełnie wystarczający - jeżdżę rekreacyjnie, miejsko i podmiejsko, bez nadmiernych szaleństw. Ale zamarzyła mi się amortyzacja, jako element nowoczesności A że wszyscy wiemy że wygląd jest ważny, a kobiety wybierają sprzęt bardziej po kolorze niż ze względu na niezliczoną ilość bardzo istotnych funkcji - stwierdziłam że warto, dla równowagi w wyglądzie, razem z dodaniem przedniego amortyzatora - wymienić pozostałe elementy z przodu czyli mostek i kierownicę. Wszystko ma być białe, bo rama jest pomarańczowa i trudno dobrać odpowiedni kolor I tą okrężną dosyć drogą dochodzę do ostatecznego pytania - co mam zmierzyć żeby wiedzieć elementów o jakich wymiarach szukać? Na co zwrócić uwagę? I biorąc pod uwagę typ użytkowania - za jakimi producentami się rozejrzeć żeby nie przepłacić. Dodam na koniec że chcę zrobić remont starego roweru żeby wydać mniej pieniędzy niż przy zakupie nowego Dziękuję za wszelkie cenne uwagi:) Pozdrawiam!
SifoDyas Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Zapewne rura sterowa w tym rowerze jest pod 1 cal, więc amortyzator też musi być taki. Teraz prawie wszystko jest na 1 i 1/8 cala, innych jest bardzo mało. Nie są to jakieś super amortyzatory, ważą sporo więcej od zwykłego widelca a i nie ugina się to też tak jak powinno. Na Twoim miejscu bym z tego zrezygnował i raczej zmienił opony na szersze lub amortyzowaną sztycę, chociaż one są z kolei dosyć drogie.
Sandacz Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Tu nie należy domniemywać, bo można się zdziwić. Trzeba zmierzyć średnicę rury sterowej aktualnego widelca. Jeśli jest 1", to problem. Jeśli jest 1 i 1/8", to sukces...
Pawelf1a Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 W tym modelu od roku 1998 są stery na 1i1\8. Opieram się na http://www.bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?Year=1998&Brand=Trek&Model=800&Type=bike
Sandacz Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 - Rama pomarańczowa - amor biały - mostek biały - kiera: http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_kierownica-rifle-DARTMOOR.html?PT=53109451&PZTA=8&HNT=T&PD=53010919&WSZDZ=T ale biała też się znajdzie :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.