MaverickPL Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Witam, składałem wczoraj rower i m.in. musiałem przykręcić przednie oraz tylne koło w swoim NS Analog (stalowa rama oraz widelec). Zinn radzi w swojej książce, żeby dokręcić śrubę bardzo mocno (niestety nie mam klucza dynamometrycznego) więc kręciłem w ciemno używając klucza z dość dużą dźwignią i w praktyce przykręciłem oba koła tak mocno, jak się dało. Teraz widzę, że w miejscach gdzie śruba styka się z widelcem i hakami popękała farba i zastanawiam się, czy nie dokręciłem tego za mocno. Jak Wy przykręcacie, używacie max siły czy zostawiacie trochę luzu w tym przypadku ? To pewnie głupie pytanie, ale dopiero się uczę składać rower i nie wszystko jeszcze jest dla mnie jasne... Z góry dzięki za pomoc.
Grand231 Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Trzeba przykręcać z wyczuciem w twoim przypadku ewidentnie przesadziłeś, zresztą po co do przykręcania koła używać dodatkowej dźwigni nie wystarczy klucz 16?.
MaverickPL Napisano 10 Maja 2011 Autor Napisano 10 Maja 2011 Nie używałem dźwigni, tylko samego klucza, który był długi. Poluzować to teraz czy już zostawić ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.