Skocz do zawartości

[siodełko/jarzmo] problem z ustawieniem

darecki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałem wypróbować różne ustawienia kąta siodełka, ale jak się okazuje nie mogę go ustawić poziomo i tym bardziej "noskiem" w dół, bo w obu przypadkach w trakcie normalnej jazdy siodełko wkrótce "przeskakuje" na swoją starą pozycję. A dokręcam jarzmo b. mocno (siłę w ręku to mam). Ustawienie to jest takie:

img20110507001.jpg

I teraz kurde poradźcie, czy to jest dobre ustawienie, czy ja nadal ZA SŁABO dokręcam jarzmo, czy może jest zużyte?

Sztyca domyślna Meridii 540 (2006) - jarzmo na jedną śrubę, kąt ma się trzymać na takich ząbkach jarzma i sztycy - to one przeskakują...

Napisano

Te ząbki się starły, czego skutkiem jest ślizganie się siodła.

tak też podejrzewam. Czyli przy najbliższej okazji cały komplet sztycy do wymiany... chyba że klejnotom taka pozycja nie będzie przeszkadzała w tym sezonie :icon_cool:

Napisano

można zregenerować te ząbki za pomocą małego pilnika najlepiej trójkątnego i pewnie na jakiś czas starczy, zależy ile ważysz bo to rozwiązanie na jedną śrubę nie jest trwałe ani łatwe do regulacji

Napisano

Miałem kiedyś kilka takich sztyc i zawsze kończyło się na tym samym co u ciebie. Po prostu mocowanie na jedną śrubę już takie jest. Blaszka z ząbkami się zużyła. Możesz ewentualnie kupić klej distal i to zakleić na stałe. Jeździłem tak cały sezon, później puściło. Ogólnie lepiej kupić nową sztycę, bo jazda na takiej równa się niebezpieczeństwu, że nagle siodło stanie ci dęba i walnie w czułe miejsce. :) Polecam poszukać jakąś z mocowaniem za pomocą dwóch śrub do jarzma. A i pamiętaj, że masz sztycę z seatbackiem, więc jak będziesz kupować kup również z seatbackiem (przesunięcie mocowania siodła do tyłu). Chyba, że uznasz, że prosta ci również będzie odpowiadać. Co do producenta z tańszych rzeczy to cokolwiek accenta, pro, nie opłaca się brać tańszych ritchey'ów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...