patziom Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Witam. Mam mały problem. Kupiłem sprzęt 3 miesiące temu i kierownica dość ciężko sie skręca od czau do czasu tak jakby coś ją blokowalo albo była strasznie mocno dokręcona. Mówię od czasu do czasu bo nie dzieje sie to cały czas i nie wiem od czego jest to zależne. Starałem się ją troche poluzować ale nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc. Dzieki z gory
ahmedsaid Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Masz za mocno skręcone stery. Problem rozwiążesz Tu.
michalbike Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Również mam problem ze sterami, nie mogę go rozwiązać od dłuższego czasu. Proszę bardzo o pomoc w miarę możliwości i wiedzy Waszej. Stery jakie posiadam to a-head marki Cane Creek. Problem polega na tym, że: kierownica obraca się swobodnie. Niewielki luz na sterach czuć jak stoję z rowerem z zaciśniętym hamulcem na przednim kole i poruszam rowerem w przód o w tył oraz gdy wieszam rower na wieszaku na ścianie. Pod przyłożoną ręką do główki nic nie czuć, jedynie kiedy mam ręce na kierownicy odczuwam lekki przeskok oraz słychać stuknięcie. Następnie, chcąc zlikwidować luz dokręcam kapę powiedzmy o pół obrotu, czasem ćwierć. Kierownica obraca się z podobną swobodą, jednak kiedy ustawię ją w jednym punkcie (zawsze ten sam), to kierownica staje, tak jakby rura sterowa wpadała w jakieś wgłębienie - takie to odczucie). Stery oglądałem, bieżnie, łożyska, pierścienie, uszczelki - wszystko gładkie, bez uszkodzeń. Macie pomysł co może być przyczyną tego zjawiska? Podsumowując krótko. Kierownica zawsze obraca się lekko (nigdy nie skręcam na siłę sterów), Jednak raz jest luz, a raz takie jakby wgłębienie gdzieś w sterach, które 'pogłębia' się wraz z dociśnięciem kapy. Całe zjawisko, w zasadzie zmiana z jednego na drugie, odbywa się przez pół obrotu śrubą od kapy.
M333 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Wydaje mi się, że niedokładnie obejrzałeś bieżnie w sterach. Wg mnie przyczyna to uszkodzone bieżnie w sterach (najprawdopodobniej dolny, tam się większe obciążenia). Rozebrać, wyczyścić, obejrzeć. Jeszcze raz wszystko nasmarować i złożyć z tą różnicą, że zmieniasz położenie misek wbijanych/wkładanych w ramie. Pomoże na _jakiś czas_. Najpewniejsza metoda to wymiana sterów, albo chociaż uszkodzonego elementu, jeżeli masz dostęp do części zamiennych. Ja spotkałem się nazwą "zamek". Wydaje mi się, że najczęściej powstawał w rowerach szosowych, gdzie stosunkowo długo kulki oraz bieżnie są w jednej pozycji (jazda na wprost).
michalbike Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Zamieniłem łożyska z michami wkładanymi, z dołu na górę i odwrotnie. Wspomniane "wgłębienie" jest symetrycznie po stronie drugiej Ja nic na bieżniach nie zauważyłem, ani jednej skazy, ale siłą rzeczy musi tam coś być, tak jak wspomniałeś. Fizycznie jest to niemożliwe, by było wszystko dobrze. I będzie to prawdopodobnie wina bieżni właśnie, albo zewnętrzna albo wewnętrzna. No nic, trzeba będzie niebawem pokusić się nowy zestaw sterów. Dzięki za pomoc i szybki odzew Swoją drogą, miski zewnętrzne, w główce ramy, można wyciągnąć bezpiecznie domowym sposobem i zamontować nowe stery, czy jednak nie bawić się w to i zanieść rower do serwisu?
M333 Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Źle się wyraziłem. Pisząc bieżnię miałem na myśli miski, wbijane w ramę. Tak więc, moim zdaniem, uszkodzenia są w dolnej misce. Rozwiązaniem będzie, na krótko, wybicie dolnej miski i ponowne jej nabicie, w innej pozycji. Należy ją przekręcić ok 45-60 stopni w lewo bądź prawo. Na krótko pomoże. Miski można łatwo wybić, a stery zamontować. Konieczna jest wizyta w jakimś sklepie budowlanym. Do wybicia potrzeba mniej więcej 30-40cm kawałka rurki calowej, rozciętego w środku (tutaj zdjęcie). Do montażu: długiego pręta, ok 30-40cm, M12-M14, dwóch nakrętek oraz zestawu różnych podkładek (średnica podkładek ma być dopasowana do wewnętrznej części sterów). Działa to jak prasa. Czyścisz wewn. część ramy, miski, delikatnie smarujesz i kręcisz nakrętkami, kontrolując czy wszystko równo jest osadzane. Z obu rozwiązań korzystam i polecam.
michalbike Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Dzięki! A o jedno zapytam jeszcze odnośnie rurki do wybijania misek. Gdzie taką rurkę dostanę, bądź gdzie po coś takiego się zgłosić, do kogo, by zrobił takie cudo? Wiem, że ta rurka jest wynalazkiem ParkTool'a, ale 150zł (w przypadku Cykloturu) zdecydowanie nie chciałbym wydawać, na coś, czego wyprodukowanie nie kosztuje zapewne nawet 5zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.