Arkadius88 Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam Po 3 sezonach przejechanych bezawaryjnie na amorku RS Recon przyszła już chyba najwyższa pora na jego serwis. Co prawda wszystko działa nadal jak ta lala ale mam wrażenie że amor zrobił się troszeczkę mułowaty. I teraz pytanie.. czy serwis jest na tyle prosty że warto wykonywać go samemu czy raczej TYLKO serwis? Jaki olej najlepiej pakować do środka? Ktoś już się parał serwisem tego widelca? Pozdrawiam ARek
Arkadius88 Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Napisano 26 Kwietnia 2011 No i jakoś z pomocą książki serwisowej sobie poradziłem z serwisem Przy okazji wyciągnięty został gumowy dystans dzięki czemu amor osiąga piękne 130mm skoku Zapewne trochę zmieniło to geometrię ale cóż.. coś za coś
senjiro Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Polecam ten - i wiele innych filmików Bez problemu powinieneś sobie poradzić.
Arkadius88 Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Napisano 26 Kwietnia 2011 Jak pisałem wyżej już sobie poradziłem z serwisem I polecam go przeprowadzać samemu. Nie ma z tym zbyt wiele roboty a wszystko jest fajnie opisane w pdf'ie. I mała korekta - skok wynosi aktualnie 120mm. Wrażenia z jazdy po pierwszych testach
kello Napisano 28 Kwietnia 2011 Napisano 28 Kwietnia 2011 120mm to będzie za dużo na Wahoo. Lepiej będzie jeśli przestawisz z powrotem na 100mm. Główka może nie wytrzymać i pod górkę będzie gorzej jechać. Ale napisz jak ty to widzisz po testach.
Arkadius88 Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Napisano 30 Kwietnia 2011 Na chwilę obecną nie znalazłem żadnych argumentów na -NIE- Ale jedna istotna sprawa dla ludzi którzy serwisują amory na własną rękę. Tam gdzie producent pisze 5W lejcie 5W. Tam gdzie 15W większość sugerowała żeby nalać również 5W bo to nie robi różnicy. Spróbowałem i jednak tego "czegoś" mi brakowało jeśli chodzi o płynność. Wylałem 5W (oczywiście w goleni z Motion Control pozostał 5W) i zarówno od dołu do obu goleni (po 15ml) jak i od góry goleni z komorą powietrzną (3ml) wlałem zwykły olej silnikowy Motul 10W40. Róznica? KOSMICZNA.. Amor zrobił się zdecydowanie bardziej czuły, chętniej wybiera mniejsze nierówności, praca znacznie bardziej precyzyjna. Także ze swojej strony polecam. I niech mi nikt nie mówi że nie ma różnicy póki się sam nie przekona Kello rozważam powrót do 100mm ale najpierw muszę kilkaset km nakręcić na 120mm żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Na chwilę obecną zrobiłem ledwo 30km.. Pogoda nas nie rozpieszcza. Przy okazji jakie wysokości mają wasze amorki przy 100mm - licząc od ośki do początku rury sterowej. Zastanawiam się czy Recon jest ogólnie wysokim amorem czy raczej niskim. Nie od dziś wiadomo że 120mm RSa może być niższe niż 100mm Marzocchi (przykładowo)
kello Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Kiedyś widziałem w internecie tabelę z wysokościami różnych amortyzatorów. Teraz nie mogę znaleźć ale możesz poszukać w wolnej chwili.
Arkadius88 Napisano 2 Maja 2011 Autor Napisano 2 Maja 2011 Poszukam może coś znajdę. Ale wczoraj po 50km stwierdziłem że nie ma jakiejś kosmicznej różnicy w geo a przynajmniej ja jej nie odczuwam. Za to odczuwam KOLOSALNĄ różnicę po zalaniu oleju silnikowego zamiast zwykłego (oczywiście w komorze z Motion Control jest 5w do amortyzatorów bodaj Agip ). Nie ten amor, różnica na +. Teraz muszę poeksperymentować z tłumieniem...
FUNKYKOVAL Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Szukam takiej tulei do zmiany skoku może chcesz sprzedać.
Arkadius88 Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Dziś włożyłem ją z powrotem ALE wydaje mi się że to nie ma większego znaczenia co tam włożysz.. Przyglądałem się całej konstrukcji i ani to sztywno nie siedzi ani nie spełnia jakiejś specjalnej funkcji.. Ot kawałek twardej gumy..
looq Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Ja też jestem po serwisie Recona i niestety stwierdziłem, że mam chyba uboższą wersję, gdyż nie mam możliwości zwiększenia skoku z 100mm na 130mm z powodu braku tulejki, mam tylko stożkową gumę która ma amortyzować odbicie Czy coś wiecie o takich wersjach? Amor jest zainstalowany w rowerze kona.
Arkadius88 Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 Może to jakaś wersja OEM?? A na pewno masz obecnie 100mm? Zmierz golenie od uszczelek do korony. U mnie jest ok 110mm. A co do stożkowej gumy to u mnie NAD nią jest przy 100mm jeszcze taka 3cm gumowa podkładka (tulejka). Po jej wyciągnięciu otrzymujesz 130mm a po dołożeniu jeszcze jednej - 80mm skoku. Wygląda to tak jak w instrukcji.
looq Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Mierzyłem golenie i też mają 110mm. Właśnie u mnie brakuje tej 3cm podkładki, czyli wygląda na to, że mam wersję OEM Dodatkowo tłumik jest też w jakiejś uboższej wersji, bo nie wygląda jak w manualu, czyli czerwony z otworami na całej długości, tylko cały czarny, stożkowy z 2 otworami. To moim zdaniem dodatkowo potwierdza wersję OEM.
kello Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Bo nie masz tłumika MC ale coś podobnego do HC2. Miałem taki amor i można było w nim zmieniać skok. Jesteś pewien, że nie zlewa ci się ta podkładka z gumowym odbojnikiem w jedność.
looq Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Tak jestem pewien, jest tylko stożkowy odbojnik, szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia. Bo nie masz tłumika MC ale coś podobnego do HC2. Miałem taki amor i można było w nim zmieniać skok. Jesteś pewien, że nie zlewa ci się ta podkładka z gumowym odbojnikiem w jedność.
Czajnik Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 posiadasz recona w wersji z turn key a motion control, a nie masz podkładek do zmiany skoku bo masz zwykłą wersję a nie all travel tylko tam są podkładki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.