metaxy Napisano 31 Marca 2011 Napisano 31 Marca 2011 Witam, potrzebuję jednostronnych SPD. Jeżdżę sobie obecnie Unibike Viper, więc typowo na szosę. Zazwyczaj robię 80-100 dziennie choć zdarzają się i wyjazdy po 200km. Czas wymienić pedały na SPD, które jak mam nadzieję pozwolą mi nieco sprawniej pokonywać te dystanse. Jednocześnie przydałaby się możliwość jazdy w normalnych butach (ok 20 km). Jednostronne SPD wydają się być idealnym rozwiązaniem bo nakładki plastikowe, które widziałem nie sprawiają zbyt dobrego wrażenia z resztą po co się martwić kolejnym elementem, który będzie się walał po garażu. W skrócie poproszę informację o: - jakie jednostronne SPD polecacie (i ew. dlaczego), - jakich z pewnością nie kupować (jw.), - jeżeli nie jednostronne to dlaczego normalne dwustronne są lepsze, - uwagi co do butów też mile widziane, - jak mniemam wymiana pedałów zakończy moją gwarancję... Dzięki wielkie z góry.
Sonix Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Odp.1 Jednostronnych nie polecamy. Odp.2 Jednostronnych Odp.3 Spd to spd jak pojeździsz w nich trochę to i na odcinki 20km. będziesz chciał zakładać buty pod spd Odp.4 Tu każdy ma swoją opinię. Ja polecam buty z rzepami + górna klamra jeśli chodzi o model to musisz przymierzać każdy ma inną stopę i dany model nie będzie odpowiedni. Odp.5 Nie. Gwarancja będzie dalej obowiązywać.
SifoDyas Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 A jeżeli mimo wszystko jednostronne to jakie? Rowerem jeżdżę też do pracy i na uczelnie, a w butach spd by było ciężko chodzić na codzień.
qubel Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 jeśli planujesz pokonywać dłuższe dystanse w SPD a w "normalnych " butach jeździć tylko doraźnie to kup nakładki, przy jednostronnych SPD będziesz miał permanentny problem z wpinaniem się w nie.
SifoDyas Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 A czy takie nakładki wytrzymają całoroczne prawie codzienne dojazdy? Nie wyglądają zbyt przekonująco.
Sonix Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 A czy takie nakładki wytrzymają całoroczne prawie codzienne dojazdy? Nie wyglądają zbyt przekonująco. Tak. Mam -TAKIE- nakładki i przeżyły już setki wypięć oraz wpięć.
SifoDyas Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 No a takie cuda nie byłyby lepsze? Wyglądają stokroć lepiej od nakładek i na dodatek to nie plastik. Podobno same się układają tak że zarówno łatwo przekręcić na platformę jak i wpiąć spd.
Sonix Napisano 5 Kwietnia 2011 Napisano 5 Kwietnia 2011 Wybór należy do Ciebie ja bym wybrał zwykłe spd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.