zalman Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Witam,to mój pierwszy post tutaj wiec proszę o wyrozumiałość Pytanie pewnie banalne (dla was) ,ale ja mam problem. Do rzeczy,szlag trafił 3-biegową manetkę (STX),znajomy wyszperał mi na zamianę Alivio,tylko mam zagwozdkę jak zdemontować linkę z tego STXa. Rozumiem ,że zluzować do jedynki widać tam łepek linki ale co dalej ? Czy po zmianie konieczna będzie regulacja ? Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie
M333 Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 Odkręcić linkę przy przedniej przerzutce i na poluzowanej manetce spróbować wypchać. Jak zauważyłeś tam nie ma żadnej osłony, zaślepki. Opór może stwarzać skorodowana linka albo brud w pancerzu. Do nowej/innej manetki sugeruję nowe linki i pancerze. Regulacji specjalnych nie trzeba będzie przeprowadzać. Może mikroregulację, przy pomocy baryłki przy manetce. Wystarczy tylko przykręcić linkę do przedniej przerzutki pilnując, aby nie była specjalnie luźna ani bardzo napięta.
zalman Napisano 16 Marca 2011 Autor Napisano 16 Marca 2011 Acha,czyli nie ma możliwości "odczepić" linki w manetce tylko odpinamy linkę i całą wypychamy (przeciągamy) przez manetkę ?
M333 Napisano 16 Marca 2011 Napisano 16 Marca 2011 W tym modelu tak się nie da, w rzadko którym jest taka możliwość. Wrzuć na "1", sprawdź w jakim stopniu napięta jest linka przy przerzutce. Spróbuj takie samo napięcie uzyskać w nowej manetce. Przed napinaniem linki upewnij się, że śruba baryłkowa w manetce obraca się w obu kierunkach. Będziesz miał wtedy możliwość mikro-regulacji.
zalman Napisano 16 Marca 2011 Autor Napisano 16 Marca 2011 Wielkie dzięki M333,jutro będę miał te Alivio i powalczę z tym
ugupu Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Cóż, moim skromnym zdaniem, regulacji przerzutki nie unikniesz tak czy siak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.