Skocz do zawartości

[przerzutki] Dwie a trzy tarcze, 9 a 10 biegów.

dervan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy przerzutkę pod dwie tarczę da się używać również na trzy, czy nie specjalnie(tj, czy różnią się "zakresem")? To samo tyczy przerzutki tylnej: RD-6500 była oryginalnie montowana pod 9 biegów, ale ja mam u siebie 10. Da się zamontować, czy nie specjalnie? z tego co mi się wydaje, to przecież różnią się dokładnością (skokiem) a nie zakresem. Mylę się, czy mam rację?

Napisano

Przerzutka tylna nie zadziała z kasetą 10s. 10-tka jest węższa od 9-ki, więc są inne odległości między poszczególnymi zębatkami. Co do przedniej to nie wiem.

Napisano

Co do innych odległości między zębatkami to jest to kwestia manetek, a nie przerzutek.

Dervan, tylne przerzutki właśnie jeśli się różnią to zakresem, a nie skokiem. Za skok odpowiadają manetki. Kaseta 10sp ma chyba taką samą szerokość jak 9sp więc przerzutka powinna obsłużyć.

Napisano

Niedźwiedź to w jakim celu niby jest podkładka dystansowa pod kasetę 10s? 10-tka jest węższa od 9.

Napisano

10-tka jest węższa od 9

Sprawdzales czy zgadujesz?

O zastosowaniu podkladki decyduje rodzaj bebenka.

Kasety 9sp i 10sp maja prawie ta sama szerokosc.

W mojej ramie 10sp z podkladka ociera o widelki, 9sp z ta sama nie.

Napisano

Ja mam piastę na tylko na 10s, więc u siebie nie sprawdzałem.

To co pisałem czytałem kilkukrotnie na różnych forach - kaseta 9s pasowała idealnie, 10s była za luźna i się nie "trzymała", tzn. były luzy między koronkami i trzeba było dawać podkładkę. Oczywiście chodzi o piastę 8,9,10.

Jeżeli jest tak jak piszesz, to sorry za wprowadzenie w błąd :P

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Proszę o fachową poradę dot. przejścia z napędu 8-rzędowego (Sora), na 10-rzędowy, a więc czy w ogóle jest to możliwe ze względu na geometrię tylnego widelca, a jeżeli tak to które elementy napędu muszę wymienić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...