Skocz do zawartości

[rower] Kross Navitas COSMO vs. Merida MATTS

Markq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich roweromaniaków. Moje pytanie to porównanie dwóch rowerów : Kross Navitas COSMO kontra Merida Matts 5 .

Specyfikacje techniczne już znam, jednak pytam się o użytkowanie na przestrzeni lat. Powinien być niezawodny min. 6 lat więc czy to wyrzucanie pieniędzy? Czy 2 razy droższy Matts jest wary swoich pieniędzy? Pytania pozostawiam internautom.

• Mod Team
Napisano

A czego ty sam oczekujesz od roweru? Gdzie będziesz na nim jeździł? Napisz coś więcej "o sobie". ;)

Napisano

A czego ty sam oczekujesz od roweru? Gdzie będziesz na nim jeździł? Napisz coś więcej "o sobie". ;)

Dobrze więc uzupełniam: Mam 186cm wzrostu, ważę 110kg i mieszkam w Warszawie. Roweru używam jedynie podczas wakacji (ewentualnie ciepłe weekendy) ale robię ok 30 km dziennie po drogach szutrowych i asfaltowych. Poprzednio miałem marketowego Horizona speed który mi służył 6 lat i tylko raz wymieniłem dętkę więc rower niezawodny. Tego samego oczekuję od nowego roweru co w poprzednim, jedynie "świeżego" osprzętu, niezawodności i wagi poniżej 24 kg (poprzednio rama stalowa wzmocniona) Nowy rower może być marketowy ale jak nadmieniłem niezawodny. Ach i bym zapomniał najlepiej gdyby kierownica była trochę wyżej niż siodełko dla komfortu jazdy.

Horizon speed miał ten sam osprzęt co Grand B-250 jedynie cały układ skrętny nie licząc widelca był wzmocniony Neco (przepraszam za określenia jestem rowerowym laikiem)

http://allegro.pl/rower-kross-grand-b-250-pelna-amortyzacja-disc-bmk-i1440219155.html

Jeszcze jedna sprawa widziałem w Decathlonie rower B-twin rockrider 5.2 . jak on wypada przy tych?(cena Decathlon okęcie 749zł)

http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-5-2-34976523/#

Teraz zauważyłem że pochodzisz z pińczowa moja rodzina z okolic jędrzejowa konkretnie gmina sobków

• Mod Team
Napisano

Nie napisałeś ile konkretnie masz do wydania na nowy rower, ale domyślam się, że ok. 800zł. Wielkiego wyboru tutaj nie ma. Warto dołożyć do lepszego sprzętu, ale w miarę eksploatacji i zużywania się poszczególnych komponentów, je także warto wymieniać na nowe, lepsze.

Z nowych rowerków powinieneś zwrócić uwagę na poniższe modele:

Kross Hexagon V3

Wheeler Pro 900

Unibike Mission

Schwinn Mesa

Arkus Vip 6.0

Chyba, że w grę w chodzi zakup używki. Wtedy można wyrwać dużo lepszy sprzęt.

Ach i bym zapomniał najlepiej gdyby kierownica była trochę wyżej niż siodełko dla komfortu jazdy.Teraz zauważyłem że pochodzisz z pińczowa moja rodzina z okolic jędrzejowa konkretnie gmina sobków

To naprawdę powoduje, że czujesz się komfortowo? Ja nie wyobrażam sobie jazdy na rowerze w takiej pozycji.

Teraz zauważyłem że pochodzisz z pińczowa moja rodzina z okolic jędrzejowa konkretnie gmina sobków

Świat jest mały. Pozdrów rodzinkę. :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hmm ciekawe rowerki. Nie wiem na co się zdecydować. Chyba ten arkus abo ten swidthn jakoś tak. Ale nie znam tej marki. Co można o niej powiedzieć? A co do wygody zawsze jeżdżę na stojąco ale kiedy siedzę chcę mieć wyżej kierownicę. Obecnie mam do wyboru równo lub wyżej od kierownicy. Ale w tych roweruch jest większy zakres więc ok. Tylko ta śmieszna marka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...