Skocz do zawartości

[wolnobieg] stary shimano 6rz - budowa

HkwadratC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Elo

Dawno rozkręcony wolnobieg staram się zamontować ponownie na koło problem w tym ze brakuje mi wiedzy wiec pytanko czy na bębenek idą 1 małe kulki 2 zębatki 3 blaszki i "pieski" flagi czy jak to się zwie tzn zapadki blokujące i wygląda to tak : Pytanie co potem ? kulki + to: i finisz czy wcześniej jakaś/eś podkładki?

thx

post-123562-0-95070000-1292595149_thumb.jpg

post-123562-0-39294200-1292595207_thumb.jpg

Napisano

Z tego co pamiętam to w moim wolnobiegu 7'ce chyba właśnie tak było, choć jakbyś dał dokładniejsze zdjęcie po rozłożeniu jakie masz dokładnie części, to byłbym Ci w stanie bardziej pomóc :) Ale wydaje mi się, że złożyłeś dobrze :icon_mrgreen:

Napisano

Jeszcze powinny być podkładki, które daje się pod nakrętkę. Czasami są 3 czasami 2 podkładki, najczęściej o różnych grubościach, regulują one luz w wolnobiegu. Jeżeli nie masz podkładek to może się okazać że wolnobieg nie będzie się kręcił, albo będzie stawiał duży opór. Generalnie budowa wewnętrzna jest prawie identyczna jak bębenka.

Napisano

Dzięki! Poszukam bo mam niezły bajzel, jedna tak jakby pasowała to już jest dobrze hehe a jeszcze gdzieś widziałem linka do właśnie podobnego napędu ze zdjęciami taki pan z brodą rudy chyba ale nie mogę znaleźć :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...