Skocz do zawartości

[łańcuch] jak montować po rozpięciu?

komtur88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy przy rozpinaniu łancucha należy pamiętać z której strony był zamontowany? Czy jest to obojętne jak się go zakłada?

Pozdrawiam

Napisano

Jest to raczej obojętne. Nie ma to znaczenia. Jak przychodzi nowy łańcuch w kartoniku to nie ma nigdzie zaznaczone "góra" i"dół". Sam jak rozpinam i spinam łańcuch nie zwracam na to uwagi i wszystko jest OK.

Napisano

W sumie nie z kazdej strony łańcuch wyrabia się jednakowo, ale róznica jest tak mała że nie powinna byc brana pod uwagę,czyste teoretyzowanie :blink:

Napisano

Hm, przy mocno wyrobionej kasecie to już nie takie oczywiste. Kiedyś na mocno zajeżdżonym napędzie musiałem oznaczyć sobie kierunek rotacji łańcucha, inaczej ostro skakał po kasecie. Ale był naprawdę zajeżdżony :)

Napisano

Jak dla mnie to nigdy nie miało znaczenia i nie odczułem też kiedykolwiek różnicy choć za każdym razem łączę łańcuch jak mi wygodnie bez względu na to, jak założony był poprzednio. Podobnie jest z przednim kołem - można obracać do woli o ile mamy odpowiednio założoną oponę, pamiętamy o magnesiku od licznika i hamujemy v-kami. Tak samo z pancerzami.

Z innej beczki, co zimę powtarzam, że pogoda daje się we znaki rowerzystom bo nie mogąc się doczekać wiosny zakładają tego typu tematy teoretyzując o rzeczach absurdalnie nieznacznych.

Napisano

Nie ma znaczenia.

A co do tematów dziwnych to moim ulubionym jest pompowanie kół azotem, chyba warto odgrzać kotleta, technika się zmienia i może azot też się zmienił ;)

Napisano

Może mieć znaczenie przy dużym zużyciu łańcucha, przy rodzaju spinki np. Connexa i łańcuchu kierunkowym, w którym wewnętrzne i zewnętrzne ogniwa są asymetryczne.

Napisano

Czyli ugupu śmiesz twierdzić, że jeżeli kolega komtur88 będzie miał (choć w sumie w to wątpię) łańcuch kierunkowy to nie musi zwracać też uwagi jak go założyć ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...