komtur88 Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Witam, Czy przy rozpinaniu łancucha należy pamiętać z której strony był zamontowany? Czy jest to obojętne jak się go zakłada? Pozdrawiam
Kellysbicycles Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Jest to raczej obojętne. Nie ma to znaczenia. Jak przychodzi nowy łańcuch w kartoniku to nie ma nigdzie zaznaczone "góra" i"dół". Sam jak rozpinam i spinam łańcuch nie zwracam na to uwagi i wszystko jest OK.
Zidentyfikowany Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Obojętnie jak założysz będzie ok. Nie ma znaczenia czy góra czy dół.
seker1995 Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Nie ma to znaczenia, chyba że posiadasz spinkę, taką która tylko działa na jedną stronę " z uśmieszkiem"
bikol Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 W sumie nie z kazdej strony łańcuch wyrabia się jednakowo, ale róznica jest tak mała że nie powinna byc brana pod uwagę,czyste teoretyzowanie
premier2 Napisano 14 Grudnia 2010 Napisano 14 Grudnia 2010 Hm, przy mocno wyrobionej kasecie to już nie takie oczywiste. Kiedyś na mocno zajeżdżonym napędzie musiałem oznaczyć sobie kierunek rotacji łańcucha, inaczej ostro skakał po kasecie. Ale był naprawdę zajeżdżony
arroyo Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Jak dla mnie to nigdy nie miało znaczenia i nie odczułem też kiedykolwiek różnicy choć za każdym razem łączę łańcuch jak mi wygodnie bez względu na to, jak założony był poprzednio. Podobnie jest z przednim kołem - można obracać do woli o ile mamy odpowiednio założoną oponę, pamiętamy o magnesiku od licznika i hamujemy v-kami. Tak samo z pancerzami. Z innej beczki, co zimę powtarzam, że pogoda daje się we znaki rowerzystom bo nie mogąc się doczekać wiosny zakładają tego typu tematy teoretyzując o rzeczach absurdalnie nieznacznych.
Przeor Napisano 15 Grudnia 2010 Napisano 15 Grudnia 2010 Nie ma znaczenia. A co do tematów dziwnych to moim ulubionym jest pompowanie kół azotem, chyba warto odgrzać kotleta, technika się zmienia i może azot też się zmienił
TocaS Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Może mieć znaczenie przy dużym zużyciu łańcucha, przy rodzaju spinki np. Connexa i łańcuchu kierunkowym, w którym wewnętrzne i zewnętrzne ogniwa są asymetryczne.
ugupu Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Nie ma znaczenia. Uważaj tylko na spinkę, czy nie ma zdefiniowanego kierunku.
TocaS Napisano 18 Grudnia 2010 Napisano 18 Grudnia 2010 Czyli ugupu śmiesz twierdzić, że jeżeli kolega komtur88 będzie miał (choć w sumie w to wątpię) łańcuch kierunkowy to nie musi zwracać też uwagi jak go założyć ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.