Skocz do zawartości

[napinacz CH-2G] montaż do MTB

bartek4don

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zamierzam na nowy sezon zamontować napinacz łańcucha do mojego roweru.

Mój rower to CUBE ACID 2009.

Dlaczego mam zamiar zamontować napinacz? - otóż jeżdżę sporo zarówno w terenie płaskim jak i dosyć często na zjazdach, w terenie nierównym i kamienistym, gdzie łańcuch mocno skacze, a co za tym idzie ma dużą podatność na to aby spadł...

Z racji, że sporo podjeżdżam nie chciałbym rezygnować z trzech zębatek z przodu. Sporo czytałem i wiem, że rozwiązanie 3 zębatki + napinacz nie wchodzi w grę.

Mam jednak pytanie czy coś takiego dałoby się zrobić. Otóż:

Moja korba i suport:

sta49231.th.jpg

Korby: Shimano FC-M442 Octalink 44x32x22T. 175mm

Suport: BB Shimano BB-ES27

Czy można do tego zamontować napinacz CH-2G (jest dedykowany na korby z 2 blatami)

1348723273.th.jpg

i tak przerobić rolkę (nie wiem jak to się nazywa - chodzi mi o czerwony element napinacza) prowadzącą/napinającą łańcuch, aby była dłuższa i możliwe było obsługiwanie trzech biegów z przodu?

znalazłem w sieci coś takiego:

93867b613f10.th.jpg

co prawda inne mocowanie napinacza do ramy, ale chodzi mi o sam fakt obsługiwania 3 zębatek, i jak widać rolka, po której przesuwa się łańcuch jest na tyle długa, że po zmianie biegu na najwyższe przełożenie nie powinien on z niej spaść.

Tak więc główne pytanie na jakie chciałbym uzyskać odpowiedź to czy napinacz CH-2G da rade zamontować do mojego roweru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...